Terug
Spint en meeldauw gelukkig weer onder controle
Volgende
Prima resultaten met biologische bestrijding
sluiten

uitgave juni 2018

Glastuinbouw Koerier 2018

Toepassing van Serenade in roos is maatwerk

,,Serenade is geen universeel meeldauwmiddel dat op alle rozenbedrijven past. Daarvoor mist het duurwerking. Maar hier op dit bedrijf - waar uitsluitend het ras Avalanche wordt gekweekt in vrij vochtige kassen - past het juist weer heel goed en behalen we er prima resultaten mee. Het is dus echt maatwerk om Serenade succesvol in het spuitschema in te passen.''

Erik Mooij vat in enkele zinnen zijn ervaringen met het middel Serenade in roos samen. De aanduiding 'hier op dit bedrijf' staat voor Van den Berg Roses in Delfgauw (Z-H), waar de zelfstandig werkende Mooij sinds enkele jaren advies geeft op het gebied van gewasbescherming. Sinds vier jaar wordt hier in de periode van oktober tot maart vier à vijf keer Serenade ingezet. Belangrijkste doel is om het gebruik van 'hardere' middelen - die in volle doseringen schade kunnen veroorzaken in de teelt - zoveel mogelijk te beperken en waar mogelijk verder vooruit te schuiven. ,,Serenade zie ik dus vooral als een curatieve aanvulling op de chemie én een mooi overbruggingsmiddel in een lastige teeltperiode'', aldus Mooij.

Erik Mooij is zelfstandig gewasbeschermingsadviseur in roos en gerbera.

Maatwerk

De adviseur benadrukt dat de strategie bij Van den Berg Roses 'zuiver maatwerk' is waaraan meerdere seizoenen is gesleuteld. Hij vertelt: ,,Een aantal jaren geleden - toen ik hier nog vaste medewerker was - kampte het bedrijf met een behoorlijke meeldauwdruk. Om die de kop in te drukken hebben we meerdere nieuwe spuitstrategieën bekeken en getest. Daar is uiteindelijk Serenade als een stukje van de puzzel uitgerold. Een essentieel aspect is dat er bij Van den Berg Roses uitsluitend Avalanche wordt geteeld; een ras dat vrij veel massa produceert en daardoor meer vocht de kas in brengt dan bijvoorbeeld Red Naomi. Hierdoor kan een mild middel als Serenade goed worden ingepast.''

Om het middel zo goed mogelijk onder het blad en in het hart van het gewas te krijgen, is er ook behoorlijk gesleuteld aan de spuittechniek. Vooral de spuithoek luistert erg nauw, zo weet Mooij, maar daarover wil hij verder niet al te veel kwijt. ,,Dat is toch een beetje het geheim van smid...''.

Geen totaaloplossing

Hoewel Mooij groene middelen als Serenade een warm hart toedraagt, verwacht hij niet dat deze in een meerjarige teelt als roos een grote vlucht zullen nemen. ,,Soms passen ze prima, zoals hier bij Van den Berg Roses. Maar een totaaloplossing zie ik het voorlopig niet worden. Na de winter is er altijd wel wat vervuiling, daarvoor zul je hoe dan ook chemisch in moeten grijpen.'' De adviseur is daarom blij dat er óók nog steeds nieuwe selectieve middelen met een gunstig milieuprofiel op de markt komen, zoals Sivanto Prime en Batavia. ,,Biologische middelen zijn mooi, maar het verduurzamen van de teelt kan ook plaatsvinden via selectieve middelen. Dat is misschien lastiger te communiceren, maar we moeten het als sector wel blijven uitleggen'', zo besluit hij.
+Colofon