Terug
Download of vraag hier de poster Schadelijke Bodeminsecten aan
Volgende
Jong & Ondernemend – ‘Probeer je te onderscheiden in de markt’
sluiten

Vollegrondsgroenten Koerier 2021

Flipper effectief toepassen: waar moet je aan denken?

FLiPPER® is beschikbaar als biologisch insecticide en acaricide in de land- en tuinbouw. De actieve stof wordt gevormd tijdens het productieproces van olijfolie. Het bestrijdt zuigende insecten zoals luizen, wittevlieg, spint en trips. De actieve stof is vrijgesteld van een MRL. Voor een effectieve toepassing moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Tips voor een goede werking

  //  Flipper heeft uitsluitend een contactwerking. Spuittechniek is dus cruciaal om het middel effectief toe te passen; zorg voor een goede bedekking van het gewas.
  //  Pas het middel toe onder omstandigheden dat het gewas langzaam kan opdrogen. 
  //  Flipper heeft een knockdown werking. Insecten die geraakt worden gaan binnen een tijdsbestek van minuten tot uren dood.
  //  Mengen met andere gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk. Echter niet mengen met bladmeststoffen (kan verstoppingen veroorzaken).
  //  Dosering: 1%.
  //  Het middel past perfect in geïntegreerde systemen in combinatie met nuttigen waar een correctie nodig is, of in de vroege opbouwfase van een plaag om te voorkomen dat er schade door de plaag gaat ontstaan.
  //  Flipper mag worden toegepast in de biologische teelt.
  //  Waterkwaliteit is een belangrijk punt voor een effectieve toepassing.
 

Waterkwaliteit

Flipper is gevoelig voor hard water. De effectiviteit kan afnemen indien water met meer dan 15°dH (graden Duitse hardheid) gebruikt wordt. De vorming van niet-oplosbare zouten (binding met Calcium en/of Magnesium) kan daarnaast leiden tot neerslag in de tank. 

Een oplossing voor een situatie met hard water is het toevoegen van Dynex® aan de tankmix. Dynex optimaliseert de werking van Flipper terwijl het neerslag in de tank voorkomt. 

Bij doseringen lager dan 1% (als bijvoorbeeld 5 L Flipper wordt opgelost in 800 L water) adviseren we ook Dynex aan de spuitoplossing toe te voegen indien de hardheid van het water lager is dan 15° dH.

Let op: Dynex is niet toegelaten in de biologische teelt.

 

Mengvolgorde

Het is essentieel dat Dynex eerst aan de tank wordt toegevoegd om de kationen die in het water aanwezig zijn te binden (‘weg te vangen’). 
  1.  Vul eerst de tank tot ongeveer 50% met water en begin met roeren. 
  2.  Voeg dan, al roerende, 0,1% Dynex per 10 graden dH toe (0,1% van het totale spuitvolume) 
  3.  Roer het water in de tank vervolgens enkele minuten. 
  4.  Voeg dan Flipper toe. Op deze wijze wordt voorkomen dat de kationen een reactie aangaan met het middel omdat deze reeds zijn gebonden door Dynex en blijft Flipper volledig in oplossing. 
 

Vul de spuittank vervolgens onder voortdurend roeren aan met water tot 100% van het spuitvolume. 


Dynex® is een geregistreerd handelsmerk van De Sangosse Ltd. en wordt in Nederland gedistribueerd door Holland Fyto.

 
+Colofon