Terug
Vollegrondsgroenten Platform zorgt voor kennis en discussie
Volgende
Kaderrichtlijn water: 'zo schoon mogelijk werken'
sluiten

Vollegrondsgroenten Koerier 2024

Alle hens aan dek bij bestrijding van Botrytis in sla en bonen

Botrytis cinerea is een gevreesde ziekte in veel teelten. Sinds afgelopen winter heeft Teldor een uitbreiding van het etiket gekregen in de onbedekte teelt van sla en onbedekte teelt van boon met peul. Hiermee hebben deze teelten er een krachtig middel bijgekregen om Botrytis te beheersen.

Botrytis is altijd en overal aanwezig en komt in de natuur op overgebleven plantendelen voor. Deze schimmel ontwikkelt zich het meest optimaal tussen de 15º en 20º C. Maar Botrytis heeft een breed temperatuurbereik. Ook bij 10º C zijn infecties al mogelijk. Bij voldoende water en een hoge luchtvochtigheid kiemen de sporen. In bonen is de periodes rond de bloei het gevaarlijkst. In sla moet je er juist vroeg bij zijn om smet aan de onderzijde van de krop te voorkomen.

Toelating Teldor

Teldor is breed toegestaan als schimmelbestrijdingsmiddel in de teelt van een brede scala aan tuinbouwgewassen. De onbedekte teelt van bonen met peul en sla is daar nu
bijgekomen.

Teldor bevat fenhexamid. Deze actieve stof stopt, vóór het indringen van de plant, de groei van de kiembuis van de sporen. Zo wordt voorkomen dat de schimmel zich kan ontwikkelen. Tevens wordt het uitgroeien van schimmelweefsel gestopt, ook wel een fungistatisch effect genoemd. Teldor bevat 50% actieve stof. De formulering is een spuitkorrel die zeer goed in water oplosbaar is en na een bespuiting geen zichtbaar residu achterlaat.

Regenvastheid en lengtewerking

Belangrijk in het huidige klimaat is de regenvastheid van een product. Vooral de snelheid waarmee de regenvastheid wordt bereikt is voor de teler heel erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat Teldor al na één uur droogtijd een volledige bescherming van het gewas biedt. Teldor wordt opgenomen in de waslaag. Als het middel zich daar eenmaal heeft gesetteld, is afregenen niet meer mogelijk.

Gewasverdraagzaamheid en inzetbaarheid

Teldor is veilig voor het gewas. In geen van de proeven is gewasschade waargenomen. Teldor is niet giftig voor bijen, roofmijten en andere nuttige insecten en past daarom prima in een geïntegreerd
teeltsysteem.

Resistentiemanagement

Het huidige middelenpakket vereist een goed resistentiemanagement. Het aantal nieuwe middelen dat op korte termijn zal worden toegelaten voor de bestrijding van Botrytis lijkt beperkt of afwezig en de kans dat de nu nog beschikbare middelen hun registratie verliezen is groot. Dit betekent dat bij een goed resistentiemanagement de beschikbare middelen op de juiste plaats in het spuitschema ingezet moeten worden.

Het is dus belangrijk dat Teldor wordt afgewisseld of gecombineerd met middelen met een ander werkingsmechanisme. Een resistentie ongevoelig middel als Serenade zou een meng- of afwisselpartner kunnen zijn. Afwisseling met synthetische middelen met een ander werkingsmechanisme is ook mogelijk.

 

+Colofon