Terug
Bij de bestrijding van Phytophthora speel ik op safe
Volgende
Onze toekomst ligt in preciezer en duurzamer werken
sluiten

uitgave januari 2018

Aardappel Koerier

Ambassadeurs van de aardappel (Hero Stam)

Iedere akkerbouwer kent er wel één: een collega die vol passie over zijn aardappelen praat. Zij zijn niet alleen een belangrijk 'uithangbord' naar de buitenwereld, maar hebben in de regel ook meer direct contact met hun afnemers. Aardappel Koerier ging langs bij drie van zulke ambassadeurs. Voor dit artikel spraken we met Hero Stam.

Hero Stam, ambassaeur van de aardappel, is trots op zijn product.

,,Welke boer is nou oprecht trots op de smaak of de kwaliteit van zijn aardappelen? Ik ken u er zo geen noemen. Alles draait tegenwoordig om de kilo's. Begrijpelijk, want dat spekt de portemonnee, maar het zorgt er wel voor dat we de aardappel langzaam maar zeker uit het oog verliezen als delicatesse-product.'' Met deze woorden geeft Hero Stam aan hoe hij tegen de huidige status van de aardappel aankijkt. De Noord-Hollander werpt zich al vele jaren op als 'ambassadeur van de smaak' en dan met name die van de Opperdoezer Ronde. ,,Heb je die wel eens gegeten? Gewoon even schoonmaken, daarna in de schil koken en dan met een klein beetje boter aan de vork prikken. Héérlijk!'', zegt hij met een grote glimlach. Stam weet heel goed hoe hij liefhebbers van smaakvolle aardappelrassen aan moet spreken, maar hij merkt tegelijkertijd dat het er steeds minder worden. ,,Ja, de toprestaurants en een redelijk vaste groep van fijnproevers weten me nog steeds goed te vinden. Maar de grote massa kiest nauwelijks meer op smaak of op ras. Voor de meeste mensen is een aardappel een aardappel. Die kan kruimig of vastkokend
zijn, maar dat is het dan ook wel.''

Trots op elke aardappel die ik hier uit de grond haal

'Power to the pieper', staat er groot op zijn schuur en op zijn bestelbus geschreven. Daarmee maakt Hero Stam een duidelijk statement: de aardappel - en dan met name de Opperdoezer Ronde - ligt hem na aan het hart. ,,Ik ben oprecht trots op de aardappelen die ik hier uit de grond haal. Die houding zouden meer boeren moeten hebben."

Exclusieve smaak

Stam teelt elk jaar zo'n twee hectare Opperdoezer Ronde. Hij vertelt dat dit ras in 1996 een BOB-status (Beschermde Oorsprong Benaming, red.) verwierf, waardoor het uitsluitend in een straal van ca. 1,5 kilometer rond de kerk van Opperdoes mag worden verbouwd. Door deze maatregel kan er jaarlijks hooguit 150 hectare van het ras worden geteeld, waardoor het door de jaren heen een redelijk exclusief imago heeft opgebouwd. Met prijzen beginnend bij €1 per kilo en oplopend naar €4 à €5 voor de mooiste primeurpartijtjes, lijkt de teelt een mooie inkomstenbron. ,,En juist daar zit een gevaarlijk punt'', zegt Stam. ,,Om de Opperdoezer ook werkelijk exclusief te houden zullen we maximaal in moeten zetten op smaak en kwaliteit en niet teveel naar de kilo's moeten kijken. Het is namelijk best verleidelijk om ze wat langer in de grond te laten zitten; elke ton extra is immers goed geld.'' Zelf rooit Stam al z'n Opperdoezers vroeg - dus als echte primeurs. ,,Alleen daardoor kan ik de exclusieve smaak van het ras ook echt garanderen bij mijn klanten. Want: hoe later je de Opperdoezer oogst, hoe bloemiger en vlakker de smaak wordt. Vroeg rooien is dus
essentieel om het ras exclusief te houden'', zo stelt de teler.

Tegen smaakvervlakking

Hoewel Stam beseft dat vroeg rooien – en dat óók nog eens met de hand - behoorlijk tegen de trend van de huidige schaalvergroting ingaat, blijft hij zich sterk maken voor de aardappel als culinaire specialiteit. ,,Misschien ben ik een soort Don Quichot, maar ik blijf me verzetten tegen smaakvervlakking van de aardappel. We hebben in Nederland nog steeds een aantal zeer smaakvolle aardappelrassen die helemaal geen sausje of andere smaakversterkers nodig hebben. Maar die rassen moeten we dan wel wat meer op een voetstuk zetten dan we nu doen.''
+Colofon