Terug
The Potato Valley wil Noordelijke pootgoedteelt versterken
Volgende
Ambassadeurs van de aardappel (Hero Stam)
sluiten

uitgave januari 2018

Aardappel Koerier

Bij de bestrijding van Phytophthora speel ik op safe

Akkerbouwer Tonnis Zomerman uit Swifterbant speelt met de phytophthorabestrijding altijd op safe. ''Ik heb geen zin om correctie-bespuitingen uit te moeten voeren omdat ik net iets te zuinig ben geweest."

Heeft Phytophthora het afgelopen jaar voor problemen gezorgd? Tonnis Zomerman en zijn vaste adviseur Hans Ardon van Heyboer kijken elkaar even aan. Dan zegt Ardon: ,,Dat hangt er vanaf aan wie je dat vraagt. Op dit bedrijf zijn er geen problemen geweest, omdat hier alle aardappelen in september zijn gerooid. Maar er zijn ook genoeg bedrijven die vanwege de regen pas laat in oktober hun aardappelen van het land konden halen. Daar is her en der toch wel wat Phytophthora ingeslopen.'' Schade is er volgens de adviseur vooral in pootgoedpercelen die te lang hebben gelegen, waardoor de schimmelsporen alle ruimte kregen om in te regenen. ,,In die partijen vinden we nu af en toe phytophthoraknollen.'' Maar ook in consumptierassen die lang loof zijn blijven maken heeft de ziekte her en der nog voor een late verrassing gezorgd.

Bewezen spuitschema

Volgens Zomerman geeft het 'spannende slot' van afgelopen seizoen maar weer eens aan dat Phytophthora altijd op de loer blijft liggen. Om die reden kiest hij het liefst voor een bewezen spuitschema, waarbij er zo min mogelijk mis kan gaan. De afgelopen jaren was dit vrijwel altijd het 'driemanschap' Revus® - Infinito - Ranman® Top. Volgens Ardon biedt deze combinatie niet alleen veel zekerheid, maar zijn er met slechts drie middelen ook maar weinig schakelmomenten, waardoor de schimmel vrijwel geen kans krijgt om er doorheen te glippen. ,,Vooral in jaren met een hoge ziektedruk is dat een zeer belangrijke pré'', zo stelt hij.
Hoewel de adviseur geen uitgesproken voorkeuren heeft voor bepaalde middelen, is hij wel erg te spreken over de prestaties van Infinito. ,,Wij werken al zeker tien jaar met Infinito en zien elk jaar weer dat dit middel het erg goed doet in het middenblok. Ook zien we dat telers goed overweg kunnen met de flexibele dosering; dat maakt het middel hier in de Polder behoorlijk populair.''

Niet morrelen aan dosering

Ook Zomerman behoort tot de groep tevreden gebruikers van Infinito, al is hij voorzichtig met het 'spelen' met de dosering. ,,Bij de Phytophthora-bestrijding morrel ik niet graag aan de dosering. Ik hou altijd de minimaal dosering van 1,2 liter per hectare aan en bij enige druk ga ik al vrij snel omhoog naar 1,6 liter. Ik heb namelijk geen zin om dure correctie-bespuitingen uit moeten voeren omdat ik achteraf net iets te zuinig bent geweest.'' Het feit dat de akkerbouwer met een Wingssprayer werkt - waarmee de doseringen doorgaans flink kunnen worden verlaagd - doet daar wat hem betreft niets aan af. ,,Zeker, met de Wingssprayer gebruik ik al met al minimaal een kwart minder middelen dan voorheen. Maar dat geldt vooral voor de categorie contactmiddelen binnen de onkruidbestrijding, waarmee dat ook zonder al te grote risico's kan. Bij de Phytophthora-bestrijding staat er teveel op het spel; daarmee speel ik toch echt het liefst op safe.''
Ranman® Top is een geregistreerd handelsmerk van Belchim Crop Protection
Revus® is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta

Tonnis Zomerman (rechts) heeft een akkerbouwbedrijf in Swifterbant. Op 60 hectare verbouwt hij wintertarwe (33%), consumptie-aardappelen (25%) en zaaiuien (25%). Het overige areaal verhuurt hij voor de bloembollenteelt. Hans Ardon is adviseur akkerbouw bij Heyboer B.V.

+Colofon