,,Onze middelenkoffer moet niet leger, maar juist voller worden om ziekten en plagen effectief en duurzaam te kunnen bestrijden’’, zegt Peter Berghuis in Kloosterburen (Gr.). Als voorzitter van de werkgroep pootaardappelen van LTO – en ook als pootgoedteler - is hij erop gebrand om belangrijke middelen ‘binnenboord’ te houden en waar mogelijk nieuwe middelen aan de teelt toe te voegen. De recente toelating van Sivanto Prime als luisdoder in pootaardappelen ziet hij dan ook als een mooie aanwinst voor de sector.
Peter Berghuis heeft samen met zijn broer Kor een akkerbouwbedrijf in Kloosterburen (Gr.). Op een areaal van 80 hectare verbouwen ze pootaardappelen, suikerbieten, uien en wintertarwe. De focus van het bedrijf ligt op de pootgoedteelt, en dan met name hoogwaardig stammen en S-materiaal.
Het is de laatste dag van april. Peter en Kor Berghuis hebben zojuist de laatste aardappelen van het seizoen gepoot. ,,Morgen moeten we alleen nog wat hoogwaardige stammen uitzetten met de pootlorrie en dan zijn we helemaal klaar’’, vertelt Peter tijdens een kop koffie aan de keukentafel. De pootgoedteelt – en dan met name de teelt van stammen en S-materiaal – is voor de broers Berghuis de spreekwoordelijke kurk waarop het bedrijf drijft. Ze telen tien verschillende rassen, waarvan er acht bestemd zijn voor Agrico en twee voor Royal ZAP/Semagri. Behalve bekende rassen als Spunta, Fontane en Agata, worden er ook een aantal nieuwelingen geteeld – die deels nog onder nummer liggen. ,,En mooie mix van vertrouwde en nieuwe rassen’’, vindt Peter. ,,Dat biedt ons zowel enige zekerheid alsook de nodige uitdaging. Die combinatie past ons denk ik het beste.’’
Sinds 2016 is Berghuis ook voorzitter van de LTO-werkgroep pootaardappelen.
Om virusbesmetting te voorkomen hanteert Berghuis vanaf opkomst een straf regime met minerale olie. Daarbij worden de twee opties – Olie-H® en Kompaan® – om en om afgewisseld. Hoewel het standaardadvies één keer 7 l/ha olie in zeven dagen is, kiest de pootgoedteler regelmatig voor een kortere interval van 4 dagen (met 4 l/ha). ,,Zeker bij een snelle begingroei is een zo sluitend mogelijke bedekking met olie essentieel. Met een korter interval – en een daarop aangepaste dosering – kun je een belangrijk verschil maken voor de rest van het seizoen’’, zo is zijn overtuiging.
Na de eerste selectieronde wordt aan de hand van de luisdruk bekeken wanneer er een luisdodend middel wordt toegepast. Behalve Gazelle® en Antilop® is daarvoor nu ook Sivanto Prime beschikbaar – een vloeibaar middel op basis van de nieuwe werkzame stof flupyradifurone. Berghuis vertelt dat hij als LTO werkgroep-voorzitter enig ‘masseerwerk’ heeft uitgevoerd om het middel toegelaten te krijgen. ,,Bayer heeft ons vorig jaar gevraagd om de praktische waarde en het belang van Sivanto Prime voor de pootgoedsector toe te lichten bij onder meer de NVWA en het ministerie van LNV. Dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. Vooral de vraag: ‘Waarom moet dit middel er persé komen? Er zijn toch nog alternatieven beschikbaar om luis in aardappelen te bestrijden?’ was lastig te beantwoorden. Uiteindelijk is het toch gelukt om Sivanto Prime toegelaten te krijgen. Naast het punt dat Sivanto Prime veilig is voor de meeste nuttige insecten, heeft ook het onderscheidende werkingsmechanisme van het middel – waardoor resistentievorming minder kans krijgt - vermoedelijk flink geholpen om de toelating rond te krijgen’’, zo blikt Berghuis terug.
Hoewel Sivanto Prime zeker een plek zal krijgen binnen de luisbestrijding in pootgoed, is Berghuis er nog niet uit waar deze het beste gepositioneerd kan worden. ,,Sivanto Prime mag toegepast worden vanaf begin bodembedekking. Dat is ongeveer hetzelfde tijdstip als Gazelle en Antilope. Omdat Sivanto Prime een zeer snelle beginwerking heeft, zou toepassing aan het begin van het seizoen logisch zijn. Maar als afwisselpartner tussen Gazelle en Antilope in zou het middel ook goed passen’’, zo denkt hij alvast vooruit.
Belangrijk voor Berghuis is dat de ‘koffer met middelen’ weer even wat groter is geworden. ,,Met een grote uittocht van gewasbeschermingsmiddelen in het verschiet, is de komst van Sivanto Prime toch een mooie opsteker. En ook belangrijk: het gaat om een reguliere toelating, waar we niet – zoals met de jaarlijkse vrijstellingen – elke keer opnieuw aan hoeven te trekken.’’
In een wat breder perspectief kan de toelating ook worden gezien als een extra hulpmiddel voor pootgoedtelers om hoogwaardig uitgangsmateriaal te kunnen blijven telen. Berghuis: ,,De exporteisen voor pootaardappelen worden steeds strenger. Bovendien vragen afnemers steeds hogere klassen en verschuiven we daardoor steeds meer van klasse A naar klasse E. Om aan die vraag te kunnen voldoen moeten we de luizen met grote zekerheid onder controle kunnen houden. Met Sivanto Prime erbij is die zekerheid in ieder geval weer wat beter gewaarborgd. Wat ons betreft is het middel dus meer dan welkom.’’
Olie-H®, Kompaan®, Gazelle® en Antilop® zijn geregistreerde handelsmerken van Certis Europe