Terug
AARDAPPELEN - ‘Als de basis goed is, krijgt Alternaria veel minder kans’
Volgende
AARDAPPELEN - 'Extra middel voor luisbestrijding meer dan welkom'
sluiten

Akkerbouw Koerier Mei 2022

AARDAPPELEN - Propulse van 2 naar maximaal 3 toepassingen

Propulse mag voortaan 3 keer per seizoen worden toegepast in aardappelen. Daarmee krijgen telers meer armslag om Alternaria goed te bestrijden.

Alternaria-aantastingen komen vooral voor op oudere bladeren en worden vaak pas vanaf het begin van de afrijping goed zichtbaar. Infecties ontstaan meestal bij regen na een droge periode. Daarna duurt het zo'n 6 tot 8 dagen voordat een aantasting zichtbaar is.

Propulse heeft zich het afgelopen jaar bewezen als sterkste middel tegen Alternaria in aardappelen. Daarnaast heeft het een goede werking tegen Botrytis en Sclerotinia. Zowel in proeven als in de praktijk waren de resultaten met Propulse ronduit goed.

 

De uitbreiding van het (maximale) aantal toepassingen van 2 naar 3 is dus goed nieuws voor aardappeltelers, zéker met het oog op het wegvallen van mancozeb. Hierdoor is de kans reëel dat de druk van Alternaria de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen en er ook meer behandelingen nodig zullen zijn.

 

In het kader van FRAC geldt dat maximaal 50% van het aantal toepassingen mag worden uitgevoerd met Propulse (of andere SDHI middelen).

Dat betekent 1 toepassing bij 1-3 bespuitingen, 2 toepassingen bij 4-5 bespuitingen en maximaal 3 toepassingen bij 6 of meer bespuitingen tegen Alternaria.

 

 

Meer informatie?

Klik op het onderstaande logo voor meer product informatie en aanbevelingen:

 

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie
+Colofon