Terug
Nectria-problemen gelukkig helemaal opgelost
Volgende
Vier jonge en enthousiaste fruittelers aan het woord
sluiten

Fruitteelt Koerier 2018

Veel meer speelruimte om fruitspintmijt aan te pakken

,,Fruitspintmijt was de afgelopen jaren een groeiend probleem in de fruitteelt. Maar met de komst van Cantack denk ik dat we dit probleem voor een heel groot heel kunnen tackelen. Met Cantack krijgen we namelijk veel meer speelruimte om de mijt te bestrijden'', zegt Ferdy Tolhoek, fruitteeltadviseur bij CAF.

Prima resultaten in proeven

Volgens de CAF-adviseur heeft Cantack bij proeven in appel laten zien dat het prima mee kan met de beste middelen tegen fruitspintmijt. Afgelopen seizoen scoorde het  middel bij een forse druk (21 mijten per blad) 98 procent bestrijding. Bij de standaardreferentie was dat 86 procent. In eerdere proeven liet Cantack vergelijkbaar goede resultaten zien. Cantack kan tot en met 30 dagen voor de oogst worden toegepast, zonder dat er residu teruggevonden wordt. ,,Daarmee hebben we veel meer speelruimte gekregen om de mijt te bestrijden'', zo besluit Tolhoek.
Cantack biedt vooral oplossingen voor de spintbestrijding vanaf de bloei tot 30 dagen voor de oogst. Tolhoek: ,,Cantack mag ook wel vóór de bloei, maar voor die periode hebben we ook andere middelen voorhanden, zoals bijvoorbeeld minerale olie. Omdat Cantack slechts één keer per jaar toegepast mag worden, vinden we inzet vanaf de bloei veruit de beste keuze.'' Volgens de adviseur heeft de inzet van Cantack als grote voordeel dat het veilig is voor nuttigen; ,,dat maakt het middel voor deze toepassing redelijk uniek.'' Andere voordelen zijn dat het op alle mobiele stadia van de mijt werkt en dat de werkzame stof (acequinocyl, red.) afkomstig is uit een  nieuwe chemische groep, waardoor het qua resistentiemanagement goed in een spuitschema past. Nog een mooi pluspunt is dat Cantack ook gebruikt kan worden in  grondwaterbeschermingsgebieden.

Ferdy Tolhoek is adviseur Fruitteelt bij CAF

+Colofon