Nectria-problemen gelukkig helemaal opgelost
Het is alweer bijna drie jaar geleden, maar Alfred Kroeze herinnert het zich nog goed: ,,We hadden een mooie partij Junami geplukt, maar die kwam eind juli met meer dan tien procent rot weer uit de bewaring. Dat was wel even schrikken als je hooguit twee, drie procent uitval gewend bent'', aldus de fruitteler. Gelukkig bleef het bij een éénmalige tegenvaller, mede dankzij de inzet van Luna Experience.
Alfred Kroeze (rechts) is fruitteler in Beesd (Gld.). Hij teelt ruim 7 hectare appel en ruim 5 hectare peer. Wouter Visser is adviseur fruitteelt bij AgroBuren.
Het is een van de laatste koude dagen van de winter, wanneer we het fruitteeltbedrijf Kroeze in Beesd (Gld.) bezoeken. Alfred Kroeze is druk bezig met snoeien, maar vindt het wel een prettige onderbreking om binnen even de handen op te warmen en een tegelijk een praatje te maken over zijn bedrijf. ,,Ja, we hebben al met al wel een goede oogst achter de rug'', zo blikt de teler terug op seizoen 2017. Nachtvorst heeft op zijn bedrijf vrijwel geen schade veroorzaakt, waardoor zowel de kwaliteit als de kilo's gewoon goed zijn. ,,Maar'', zo benadrukt hij meteen maar, ,,dat mocht onderhand ook wel een keer, want we hebben nog wel het een en ander recht te trekken van voorgaande jaren.'' Kroeze gaat uit van een 75 procent oogst, een percentage dat volgens fruitadviseur Wouter Visser van AgroBuren - die ook bij het gesprek aanwezig is - een 'goed gemiddelde' is in de Betuwe.
Appels eruit, peren erin
Hoewel appel nog steeds de grootste teelt is op zijn bedrijf, kruipt het areaal peer wel steeds meer richting de 50 procent. Kroeze vertelt de afgelopen twee jaar de rassen Kanzi en Jonagold - samen goed voor 2,6 hectare - volledig te hebben ingeruild voor het nieuwe perenras Migo. ,,De vooruitzichten voor dit ras zijn goed en een mens moet ook gewoon eens wat nieuws proberen'', zo motiveert hij deze keuze.
Kroeze benadrukt dat hij de Kanzi's graag gehouden had vanwege de prima kwaliteit en opbrengst (50 tot 60 ton), maar dat de kankerdruk van deze al wat oudere aanplant te hoog werd om het nog langer aan te houden. De schade in het aanpalende ras Junami in seizoen 2015/2016 was daarbij de spreekwoordelijk druppel. Kroeze vertelt: ,,In dat seizoen koos ik ervoor de Junami's wat langer dan normaal te bewaren vanwege de lage prijzen. Maar toen deze eind juli uit de bewaring kwamen, bleek er maar liefst 10 procent rot in te zitten! Dat was wel even schrikken als je hooguit twee of drie procent gewend bent.'' Om erachter te komen welk soort rot de oorzaak hiervan was, schakelde hij Henny Balkhoven van adviesbureau Fruitconsult in, die de partij liet onderzoeken door PPO Randwijk. Al gauw werd duidelijk dat het om de Nectria-schimmel ging, waarschijnlijk afkomstig van de Kanzi-opstand. Om herhaling te voorkomen werden niet alleen de Kanzi-bomen gerooid, maar werd er ook naar een zo goed mogelijk afspuitschema tegen Nectria gezocht.
Kroeze: ,,Eigenlijk kwam toen al heel snel het middel
Luna Experience in beeld, vanwege de duidelijke plus tegen Nectria. We hebben het toen meteen toegepast en het effect was al bij het eerste sorteerrapport te zien: we zaten weer rond een acceptabele twee procent rot, en dat was eerlijk gezegd een hele opluchting.''
Folicur-component bewijst zich
Volgens adviseur Visser zijn er de afgelopen jaren meer goede ervaringen met Luna Experience opgedaan, waarbij de bekende 'Folicur-component' tebuconazool zich duidelijk bewijst tegen Nectria. ,,Met name bij middellange en lange bewaring of bij een verwachte, hoge schimmeldruk is Luna Experience een prima optie in het afspuitschema'' zegt hij. Daarbij moet volgens hem wel bedacht worden dat het middel twee werkzame stoffen (fluopyram & tebuconazool, red.) bevat. ,,Wie dus besluit om Luna Experience toe te passen, kan dat dus het beste meteen twee keer per seizoen doen, bij voorkeur zes en drie weken voor de pluk.'' Kroeze is inmiddels overtuigd van de kracht van Luna en zette het afgelopen jaar twee keer in z'n Junami's in. ,,Ik heb ervaren hoe groot de schade van bewaarrot kan zijn. Dat wil ik niet nog een keer meemaken.''