Terug
'Alle moderne faciliteiten onder één dak'
Volgende
Spint en meeldauw gelukkig weer onder controle
sluiten

uitgave juni 2018

Glastuinbouw Koerier 2018

Bestrijding van wittevlieg zat op alle vlakken tegen

,,Nee, het is tot nu toe geen gemakkelijk jaar geweest'', zegt Pieter van Staalduinen wanneer hem gevraagd wordt naar de start van het seizoen. Behalve problemen met Nesidiocoris, tomatengalmijt en witte vlieg, liep het bedrijf ook nog een besmetting met het Tomatenchlorosevirus (TOC-virus) op in de belichte teelt. ,,We zetten nu alles op alles om weer helemaal schoon te worden. Half april hebben we in de belichte teelt de koppen eruit gebroken, waardoor we zo'n zeven weken eerder dan normaal stoppen. Vóór de nieuwe aanplant willen we alle plagen kwijt zijn én de biologie ook weer goed op gang hebben.''

Jan van Marrewijk B.V. in Dinteloord (N-Br.) teelt ca. 12,5 hectare tomaten. Daarvan is 5,5 ha belicht en 7 ha onbelicht. Alle tomaten worden afgezet via telersvereniging Prominent. Op het bedrijf werken 12 vaste medewerkers en - afhankelijk van het seizoen - 40 tot 60 losse arbeidskrachten.

Van Marrewijk Tomaten in Dinteloord heeft een vervelende periode achter de rug. In de belichte teelt - dat met 5,5 hectare ongeveer 40 procent van de totale glasoppervlakte beslaat - kreeg het bedrijf afgelopen najaar jaar allereerst te maken met de Nesidiocoris tenuis, een schadelijke roofwants die verwant is aan Macrolophus pygmaeus. ,,De Nesidiocoris zorgt voor misvormingen en maakt de planten langzaam maar zeker kapot. We móesten dus iets doen om deze roofwants uit te schakelen'', zo blikt Van Staalduinen terug. Rond half november is toen gekozen voor een bespuiting met Gazelle®, met als gevolg dat het evenwicht van de  biologsiche bestrijders is verstoord. In die periode heeft witte vlieg bijna geen weer-stand gekregen, waardoor die zich flink uit heeft kunnen breiden. De sluip- wespen die zes weken na de Gazelle-bespuiting werden ingezet om witte vlieg weer af te remmen, konden het vervolgens ook niet bolwerken. En wat ook niet echt hielp was dat er juist in de periode van de opbouw van de sluipwespen een zwavelbespuiting tegen de tomatengalmijt moest worden uitgevoerd. ,,Op die manier rolden we dus min of meer van het ene in het andere probleem'', aldus de bedrijfsleider. Toen er daarna ook nog eens een aantasting met het Tomatenchlorosevirus (TOC) bijkwam, besloot het bedrijf om de belichte teelt vervroegd stop te zetten.

Sivanto Prime

Om de periode van leegoogsten (van week 16 tot 23) zo 'schoon' mogelijk af te sluiten en verdere verspreiding van het virus - waarvan witte vlieg drager is - te voorkomen, werd direct na uitbreken van de koppen het nieuwe middel Sivanto Prime toegepast. Hoewel de ervaringen nog zeer pril zijn, is Van Staalduinen enthousiast over de resultaten ervan. ,,Met name tegen volwassen witte vlieg werkt het uitstekend en is het een zeer waardevolle aanwinst'', vindt hij

Was de inzet voor dit seizoen nog vooral een noodmaatregel; voor komend seizoen verwacht hij dat Sivanto Prime in de belichte teelt een vaste plek krijgt in het spuitschema, direct na de inzet van Gazelle. ,,Het liefst ga ik natuurlijk voor 100 procent biologische bestrijding; iets dat ons in de onbelichte teelt ondertussen goed lukt. Maar in de belichte teelt hebben we gewoon een correctiemiddel nodig om witte vlieg de baas te blijven. Een sterk, selectief middel als Sivanto Prime kunnen we dus heel goed gebruiken'', zo besluit hij.
Gazelle® is een geregistreerd handelsmerk van Certis Europe B.V.

+Colofon