Terug
Tijdstip van bespuiting belangrijker dan middelenkeuze
Volgende
Duist met sterkste middelencombinatie te lijf
sluiten

Uitgave februari 2018

Graan Koerier

Middelen afwisselen wordt steeds belangrijker, ook in gerst

Met 8 hectare is wintergerst weliswaar geen groot gewas in het bouwplan van Bert Kuper, maar hij wil het wel zo volwaardig mogelijk telen. De ziektenbestrijding voert hij daarom 'compleet' uit, dus zowel op T1 als op de T2. Basismiddelen hiervoor zijn Skyway Xpro en Alternil.

,,Tja, wintergerst... dat is op mijn bedrijf toch een beetje een noodlijdend gewas geworden'', bekent Bert Kuper meteen maar bij het begin van het gesprek. Hij vindt het een mooi gewas, zeker, maar door de matige prijzen komen er steeds meer alternatieven in beeld zoals hennep, graszaad en ook uien. ,,Van hennep hebben we inmiddels 22 hectare staan en we kijken ook met grote belangstelling naar de uienteelt'', zo geeft de akkerbouwer met enige spijt de veranderingen in zijn bouwplan aan. Afgelopen jaar verbouwde hij nog zo'n 8 hectare gerst, terwijl dat een paar jaar geleden nog meer dan 50 hectare was. ,,Toch wel jammer, want graan is en blijft een gewas dat eigenlijk in ieder bouwplan thuishoort''. Agriant-adviseur Johan Kunst - die ook bij het gesprek aanwezig is - merkt ook dat de teelt van (winter)gerst steeds meer onder druk komt te staan, maar zet hier als 'lichtpuntje' tegenover dat er het afgelopen jaar her en der hele mooie opbrengsten van 8,5 ton per hectare of meer zijn behaald. ,,Belangrijk is dat de teelt er niet bijhangt, maar ook echt aandacht krijgt. Voldoende vocht was afgelopen jaar erg belangrijk, maar ook een goede bestrijding van ziekten en plagen'', zo stelt hij.

Roest en Ramularia

Door de zachte en natte winter kwam er afgelopen seizoen al vrij vroeg roest voor en ook Ramularia deed zich op en aantal plekken flink gelden. ,,Maar telers die er op tijd bij waren met een bespuiting hebben deze ziekte doorgaans prima onder controle kunnen houden'', aldus de adviseur. Een veel gebruikte combinatie om ziekten in gerst onder de duim te houden is Skyway Xpro + Alternil. Daarbij werkt Skyway Xpro - op T1 en T2 - vooral goed in de volle breedte op gerstschimmels en pakt Alternil - op T2 - met name Ramularia goed aan. Een extra pluspunt is volgens Kunst dat Alternil een zogenaamde multi-site-fungicide is op basis van chloorthalonil. Deze werkzame stof zit in een andere chemische groep dan Skyway, waardoor resistentievorming geen kans krijgt. ,,Middelen afwisselen wordt steeds belangrijker nu er steeds minder fungiciden op de markt komen. In Engeland hebben ze al grote problemen met resistentievorming; dat moeten we hier proberen te voorkomen door middelen op een slimme manier af te wisselen.'' Kuper beaamt de woorden van zijn adviseur en betrekt de ziekten Cercospora (in bieten) en Alternaria (in aardappelen) erbij. ,,Van deze twee ziekten weten we al langer hoe belangrijk het is om middelen goed af te wisselen. Pak je de verkeerde middelen op de verkeerde tijd, dan is de kans heel groot dat het misgaat en je schade hebt'', zegt hij. Voor wat betreft toevoeging van Alternil aan Skyway is hij duidelijk: ,,Alternil kost ongeveer een tientje per hectare. Daarvoor kun je echt geen risico's nemen.''

Bert Kuper (rechts) heeft samen met zijn zoon Robin een akkerbouwbedrijf in Schoonebeek (Dr.). Op ca. 150 hectare verbouwt hij aardappelen (85 ha, waarvan 65 ha zetmeel en 20 ha vlokken), suikerbieten (36 ha), hennep (22 ha) en wintergerst (8 ha). Daast bewerkt en beheert hij nog eens 100 hectare land voor een collega-bedrijf. Johan Kunst (links) is teeltadviseur bij Agriant (voorheen ForFarmers).

+Colofon