,,In dit veehouderijgebied is er vrijwel altijd belangstelling voor goede snijmaïs. En de opbrengsten zijn hier ook nog eens ronduit goed – beter dan die van graan. Verder kun je met de onkruidbestrijding in maïs veel lastige onkruiden wegpoetsen, waaronder aardappelopslag. Ook dat past me als akkerbouwer heel goed.’’
Maarten van der Loo (rechts) heeft een akkerbouwbedrijf in Moergestel (N-Br.). Naast aardappelen, bieten cichorei, uien en graan, teelt hij jaarlijks ook zo’n 80 hectare maïs. Afhankelijk van de markt/belangstelling, wordt deze als snijmaïs of korrelmaïs verkocht. Wouter van der Waal (links) is adviseur akkerbouw bij CZAV.
Maarten van der Loo uit Moergestel (N-Br.) vertelt in een paar zinnen waarom de maïsteelt al jaren een vast – en ook behoorlijk groot – aandeel heeft in zijn bouwplan. Jaarlijks teelt hij zo’n 80 hectare maïs, die meestal als snijmaïs wordt verkocht, maar soms ook als korrelmaïs. ,,Maïs is een tamelijk makkelijke en zekere teelt. En met gemiddeld 50 ton snijmaïs of 12 ton korrelmaïs per hectare zijn de opbrengsten hier op de zandgronden gewoon goed’’, zegt Van der Loo. Het eerste alternatief voor maïs is wat hem betreft zomertarwe. Daarvan heeft hij dit seizoen – vanwege de goede prijzen – een paar hectare meer uitgezaaid. Maar met opbrengsten van rond de 8 ton ligt het saldo toch vaak iets lager dan dat van snijmaïs, zo stelt hij. Nog een mooie ‘plus’ van snijmaïs vindt Van der Loo de handel. ,,Omdat we hier in het veehouderijgebied zitten is er altijd wel belangstelling voor snijmaïs. Met de verkoop valt er dus altijd wel wat te beleven. Die reuring in de markt – en natuurlijk ook het contact met veehouders, dat vind ik gewoon leuk’’, zegt hij met een brede lach.
Binnen het akkerbouwbouwplan wordt de maïs doorgaans na de aardappelen geteeld. En dat gebeurt liefst met zo min mogelijk handelingen en bewerkingen. Zo wordt er na het rooien van de aardappelen alleen nog een lichte grondbewerking uitgevoerd met een vaste tand. Ploegen gebeurt al een hele tijd niet meer. ,,Dat is voor maïs niet nodig en het bespaart ook nog eens flink op brandstof’’, aldus Van der Loo. Waar nodig wordt in het voorjaar nog een keer Roundup toegepast, met name om wortelonkruiden en lastige grassen op te ruimen.
Door maïs (na aardappelen) te telen, zijn er volgens Van der Loo ook extra mogelijkheden om taaie onkruiden zoals haagwinde en aardappelopslag te bestrijden. ,,En die mogelijkheden moet je dan ook met beide handen aanpakken’’, vindt adviseur Wouter van der Waal van CZAV, die ook bij gesprek aanwezig is. De bestrijding van aardappelopslag begint wat hem betreft met een optimale toepassing van MH 60 – een kiemremmingsmiddel dat enkele weken voor de aardappeloogst wordt toegepast. ,,Bij een goede opname in de knollen wordt het aantal opslagplanten in voorjaar tot een minimum gereduceerd. Wat er dan eventueel nog overblijft kan met een slimme onkruidbestrijding in de maïs nog verder weggepoetst worden’’, zo stelt hij.
Dit seizoen wordt er in de maïs een mix van Laudis, Monsoon Active, Calaris®, Kart® en Frontier® Optima toegepast. Behalve dat deze vijf middelen een zeer brede en complete onkruidbestrijding geven, delen met name Monsoon Active en Kart ook nog eens een ‘extra tik’ uit aan aardappelopslag.
Ook wijst Van der Waal op de centrale rol van het middel Laudis. Deze gaat nu voor een deel het werk van Calaris overnemen, omdat hiervan de maximale dosering is teruggeschroefd van 1,5 naar max. 0,5 liter per hectare (bij DRT lager dan 95, red.). ,,Laudis was feitelijk al het basismiddel in de mix, maar dat wordt het komend seizoen dus nog meer.’’
Hoewel de brede mix met vijf middelen volgens de adviseur ‘vrijwel ideaal’ is om maïspercelen goed schoon te krijgen, vindt hij het aantal componenten wel zo’n beetje de max als het om gewasveiligheid gaat. ,,Vijf werkzame stoffen – of zes, wanneer er ook nog wat borium wordt toegevoegd – kunnen toch een behoorlijke aanslag vormen op de maïsplanten. Daarom is het meer dan ooit van belang om op tijd te spuiten; liefst niet later dan het vier-bladstadium. Elke gram middel dat een maïsplant niet opneemt, is winst op het gebied van groei en ontwikkeling’’, zo stelt hij. Tot slot wijst hij ook op kans op verwarring en fouten bij een toenemend aantal middelen in de tank. ,,Elk jaar gebeuren er weer ongelukken, soms met forse schade tot gevolg. Dus nogmaals: Laudis, Monsoon Active, Calaris®, Kart® en Frontier® Optima vormen een perfecte mix tegen maïsonkruiden, maar spuit op tijd en hou bij het vullen je hoofd erbij.’’
Calaris® is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta
Frontier® is een geregistreerd handelsmerk van BASF
Kart® is een geregistreerd handelsmerk van Corteva Agriscience