Terug
'We moeten dóór met groene middelen, al gaat dat met vallen op opstaan'
Volgende
'Blijven zoeken naar wat beter en efficiënter kan'
sluiten

Vollegrondsgroenten Koerier 2020

'Alternaria verraderlijke ziekte in broccoli'

,,Alternaria is een zeer verraderlijke ziekte. Vooral later in het seizoen, onder natte omstandigheden zit het er zomaar ineens in. En dan ben je altijd te laat om er nog iets aan te doen'', zegt broccoliteler Meindert-Jan Botman in Oostwoud (NH). Door preventief te spuiten met (o.a.) Rudis kan hij de schimmel doorgaans redelijk goed onder controle houden, al zit de veiligheidstermijn van 3 weken het ideale moment van inzetten soms wel wat in de weg.

Meindert-Jan Botman (links) in Oostwoud (NH) teelt jaarlijks ongeveer110 hectare broccoli. Nico van Langen (rechts) is directeur bij CAV Agrotheek.

,,Dit gewas is heel goed onder het doek vandaan gekomen. Het blad kleurt mooi blauw en de groei zit er goed in. Hier kan ik eigenlijk alleen maar blij mee zijn'', zegt Meindert-Jan Botman wanneer hij samen met Nico van Langen van CAV Agrotheek door een van zijn vroegste broccolipercelen loopt. Op de achtergrond trekt een regenhaspel langzaam door het gewas; Botman is er dezer dagen zowat mee getrouwd. ,,Normaal beregenen we in deze tijd van het jaar hooguit één keer per teelt, maar nu zitten we al op drie en sommige percelen zelfs vier beregeningsrondes. Dat hakt er wel in, zeker omdat het deels ook nog eens nachtwerk is.'' Hoewel de vermoeidheid soms toeslaat, prijst hij zich gelukkig dat hij op al zijn percelen kán beregenen. ,,Daarmee blijft de groei er goed in en houden we het leverschema tot dusver ook mooi vlak.''



Schermrot en Alternaria

Hoewel de ziektedruk op dit moment (half juni, red.) nauwelijks een zorg is, weet Botman dat het na de langste dag ook zomaar om kan slaan. ,,Vooral schermrot (Pseudomonas) en Alternaria zijn twee verraderlijke ziekten. Ze kunnen er na een regenachtige periode zomaar invliegen en dan heb je een flink probleem'', zegt hij. Volgens Van Langen begint het vaak met Alternaria – dat van binnenuit naar het scherm toe kruipt – en 'duikt' de Pseudomonas er dan vaak overheen. Hoewel vochtige omstandigheden (en warme nachten) beide ziekten in de kaart speelt, blijft het erg lastig om in te schatten wanneer ze daadwerkelijk toeslaan. ,,De eerste problemen doen zich meestal vanaf half augustus voor, wanneer de gewassen langer vochtig blijven. Voor telers is het essentieel om die infecties vóór te blijven en op tijd, preventief in te grijpen tegen Alternaria. Wanneer je gele of zwarte roosjes in de schermen ziet ben je te laat en is de broccoli vrijwel zeker waardeloos geworden.'' Botman beaamt de woorden van Van Langen volmondig, maar vindt het tegelijkertijd niet echt prettig om structureel preventief te blijven spuiten tegen de ziekte. Om die reden wordt er sinds twee jaar samen met Proeftuin Zwaagdijk bekeken of er een vorm van geleide bestrijding (BOS) mogelijk is, waardoor middelen op basis van weerparameters gerichter kunnen worden ingezet. Hoewel het onderzoek al de nodige nieuwe kennis rondom de bestrijding van Alternaria heeft opgeleverd, blijft een preventieve inzet van fungiciden vooralsnog nodig, zo stelt de Noord-Hollander.



Veiligheidstermijn

Een onmisbaar basismiddel tegen Alternaria is Rudis, dat in de praktijk vaak gecombineerd wordt met Amistar®. ,,Met deze combinatie van middelen kun je het gewas tot aan de oogst goed beschermd houden, al blijft het in een natte herfst lastig om het ideale spuitmoment vast te stellen'', zo weet Van Langen. Nog een punt van aandacht is dat Rudis een veiligheidstermijn van 3 weken heeft. Daardoor moet het middel al ingezet worden wanneer de broccolischermen nog erg klein zijn, soms amper 3 centimeter in doorsnee. Dat maakt het lastig om de maximale werking uit het product te halen. Botman had graag gezien dat deze veiligheidstermijn een weekje korter was geweest. ,,Het zou ons enorm helpen wanneer we een week korter voor de oogst zouden kunnen spuiten. De schermen zijn dan beduidend groter en bovendien zit de bladmassa dan veel minder in de weg. Ook krijg je zo net iets meer ruimte om het optimale spuittijdstip te kiezen, waardoor de bespuiting gewoon beter uit de verf komt. Vooral onder natte omstandigheden – zoals afgelopen najaar –  kan dat een flinke invloed hebben op het uiteindelijke oogstpercentage.''



Amistar® is een geregistreerd handelsmerk van Syngenta

+Colofon