Een gezonde teelt met minder chemie? Ontdek de mogelijkheden tijdens de ICM-velddagen!
Bayer Crop Science is partner van het ICM-velddagen project en verkent samen met andere projectpartners nieuwe wegen voor verduurzaming.
Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, worden er dit jaar twee ICM-velddagen georganiseerd. Deze vinden plaats op verschillende grondsoorten:
- 5 september in Lelystad (kleigrond)
- 26 september in Marwijksoord (zandgrond)
Focus op gewasniveau
Tijdens de ICM-velddagen ligt de focus op maatregelen die telers kunnen nemen op gewasniveau. Hierbij wordt ingezoomd op uitdagingen voor het beheersen en bestrijden van aaltjes, ziektes, onkruiden en plagen. De gewassen zijn afgestemd op de grondsoort van de locatie:
- Lelystad: consumptie- en pootaardappelen, bieten, uien en peen.
- Marwijksoord: zetmeelaardappelen, bieten en uien.
Wat is ICM?
ICM (Integrated Crop Management, oftewel geïntegreerde teelt) betekent dat je naar het hele systeem kijkt om weerbaar te kunnen telen. De aanpak start met preventie: wat kunnen we doen om problemen te voorkomen? En als ingrijpen nodig is, doen we dat zo specifiek mogelijk, met zo min mogelijk chemie.
Integrated Crop Management
De ICM-aanpak is gebaseerd op vijf pijlers. Bij elke pijler horen diverse maatregelen die passen binnen de ICM-strategie, gericht op het voorkomen van vestiging, het verhogen van gewascompetitie en het beperken van vermeerdering. Ook wordt gekeken naar het toepassen van ondersteunende technieken.
Programma van de velddagen
Tijdens de velddagen krijg je praktische kennis en inzichten. Het programma bestaat uit:
- Centrale opening
- Veldbezoek: We laten in de praktijk zien wat we al weten vanuit de ICM-aanpak over de beheersing van aaltjes, ziekten en onkruiden, plagen in verschillende gewassen. Ook zijn we benieuwd tegen welke uitdagingen jij aanloopt. Tijdens het veldbezoek staan de vijf pijlers van de ICM-aanpak centraal.
- Plenaire afsluiting: met onder andere en presentatie van de resultaten van veldproeven waarin de ICM-aanpak wordt getest.
Extra thema's
Naast de veldbezoeken waarin de ICM-aanpak centraal staat, zijn op de verschillende locaties nog meer bijzonderheden te zien. In Marwijksoord ligt al z´n 70 jaar een proefveld met gebreksziekten. Je ziet hier in de praktijk wat het niet geven van nutriënten als magnesium of stikstof met je gewas doet. In Lelystad is ervaring opgedaan met gewasdiversiteit in het bouwplan. Wat is de waarde van groenbemesters en mengteelten binnen het bouwplan?
Meld je aan!
Kom op 5 september naar Lelystad of op 26 september naar Marwijksoord! De toegang is gratis, maar wel graag vooraf aanmelden. Kies zelf een dagdeel (9.00-12.30 of 13.30-17.00 uur) en geniet van gratis frietjes en snacks tussen de twee dagdelen. Een mooie gelegenheid om met elkaar te netwerken en ervaringen uit te wisselen.
Meld je HIER aan voor Lelystad Meld je HIER aan voor Marwijksoord
Luchtfoto Lelystad
Luchtfoto Marwijksoord
De ICM-velddagen dragen bij aan de doelen uit het Actieplan Plantgezondheid. Deze dagen worden mogelijk gemaakt door kennis en financiering vanuit de projecten Kennisimpuls Groene Gewasbescherming, PPS Integrale aanpak gewasbescherming voor de akkerbouw op zand, Kennistransfer Plantgezondheid, PPS Duurzame beheersing bladschimmels en het EU-project IPM-works.