Akkerbouw Koerier Maart 2024
Akkerbouw Koerier Maart 2024
In deze Akkerbouw Koerier o.a. Focus op kwaliteit en optimale groei van wortelen, Alles in de strijd tegen luis en virus in aardappelen, Puntjes op de 'i' bij ziektebestrijding in tarwe & Werking middelen sterk afhankelijk van het weer.
11 Artikelen
Artikel
Puntjes op de "i" bij de ziektebestrijding in tarwe
Schimmelziekten in tarwe zijn het afgelopen seizoen geen groot item geweest. Toch kan het geen kwaad om voorafgaand aan een nieuw seizoen de puntjes rondom de ziektebestrijding weer op de i te zetten. Akkerbouw Koerier sprak erover met Crop Advisor en graanspecialist Simon Jensma.
Artikel
Arizona's sorteren voor Turkije
Half februari sorteren Gert (rechts) en Jelmer Boomsma in Minnertsga (Fr.) een partij Arizona-pootgoed voor levering aan Turkije. Het is één van de laatste partijen die bij de maatschap over de leesband rolt. ,,Hierna volgens er nog twee partijen Fontane’s, dan zit het sorteerseizoen er weer op’’, zegt Gert. Samen met zijn zoon kijkt hij terug op een ‘bijna super’ pootgoedjaar. ,,De enige, echte tegenvaller is dat er vier percelen zijn verlaagd in de nacontrole. En dat ook nog eens in rassen waar we het eigenlijk niet verwacht hadden. Dat geeft aan dat je eigenlijk nooit scherp genoeg kunt zijn als het om virusbestrijding gaat.’’
Artikel
Etiket Fandango drastisch aangepast
Het etiket van het uienfungicide Fandango is onlangs drastisch aangepast. In plaats van vier toepassingen staan er op het nieuwe etiket W5 nog maar twee toepassingen per teeltcyclus. Komend seizoen bestaat de mogelijkheid om – binnen de respijttermijn van het oude W4 etiket – nog vier keer Fandango toe te passen, maar voor seizoen 2025 geldt het nieuwe etiket van twee toepassingen per teeltcyclus. Waarom is deze aanpassing gedaan en wat zijn de gevolgen voor de uienteelt? Uienspecialist Stefan van Heist geeft uitleg.
Artikel
Focus gericht op kwaliteit en optimale groei
,,We laten geen middelen achterwege in de hoop dat het misschien wel een keer zonder kan. Dat kunnen we ons – zeker bij een dure teelt als wortels – echt niet permitteren.’’ Dat zegt José Waverijn uit Philippine (Zld.). Komend seizoen gaat het bedrijf aan de slag met het aaltjesmiddel Verango. ,,Op de lichtere gronden, waar we voorheen Vydate toepasten, gaan we nu Verango inzetten. Dit jaar doen we dat volvelds tijdens het ruggentrekken, maar we bekijken ook of we het bij het zaaien toe kunnen passen.’’
Artikel
Onkruidbestrijding in bieten
ONKRUIDBESTRIJDING IN BIETEN MET BETANAL TANDEM
Artikel
Terug in de tijd
Tzummarum, Friesland 1951: 'Een boerensloot bij een Friese boerderij ligt vol met 27 ton verse uien. Deze zouden op een veiling minder opbrengen dan het sorteren en het vervoer zou kosten.' Foto: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/ANP/Polygoon/F.C.D. Popken
Artikel
"Zoveel mogelijk marge uit een hectare halen"
In de rubriek Jong & Ondernemend laten we jonge ondernemers in de land- en tuinbouw aan het woord. Hoe runnen zij hun bedrijf? Welke kansen en bedreigingen zien ze binnen hun vakgebied? En vooral: hoe zien zij de toekomst tegemoet? In deze aflevering: Han Kammer (35) uit Annen (Dr.).
Artikel
Werking middelen sterk afhankelijk van weer
,,Ongeveer 75 procent van de werking van een middel wordt bepaald door de weersomstandigheden. Als akkerbouwer móet je dus weten wanneer je welke middelen het beste kunt spuiten. Het bepaalt immers in grote mate het spuitresultaat.’’ Dat zegt Erno Bouma van het gelijknamige agrometeorologische adviesbureau. Tijdens een bijeenkomst van de Spuit Academie (zie ook kader) ging hij uitgebreid in op de relatie tussen weer en gewasbescherming en gaf hij ook meerdere praktische tips rondom de toepassing van middelen. Akkerbouw Koerier licht er vier belangrijke items uit.
Artikel
Serenade: klaar voor de praktijk
Serenade is een middel gebaseerd op de bacterie Bacillus amyloliquefaciens stam QST 713. Deze in de natuur voorkomende bacteriestam is effectief in het bestrijden van schadelijke bacteriën en schimmels zoals schurft, zilverschurft en Rhizoctonia in aardappelen, Fusarium in uien en bloembollen en cavity spot in peen. Daarnaast heeft Serenade ook een groeibevorderende werking, verbetert het de opname van voedingstoffen en verlaagt het de productie van glycoalkaloïden (TGA) in de knollen van de geoogste aardappel.
Artikel
"Eén brede spuitmix voor zand en klei"
,,Het belangrijkste is dat de maïs schoon is; daar doen we nooit concessies aan. Als er onkruid blijft staan, selecteer je op termijn een nieuw probleem uit. Dit wordt alleen maar groter bij het verdwijnen van steeds meer middelen. Verder vind ik het prettig dat ik mijn eigen schema kan draaien, waardoor ik de onkruidbestrijding vlot en efficiënt rond krijg. Gelukkig is er veel vertrouwen bij mijn klantenkring dat het goed komt. Mede daardoor blijft dit mooi werk om te doen.’’ Jan Koopmans in Lithoijen (N-Br.) vertelt in een paar zinnen hoe hij als loonspuiter in z’n werk staat. De middelenkeuze stemt hij altijd af met Richard van Cleef van P.G. Kusters B.V.. Voor de onkruidbestrijding in maïs is dat een laag gedoseerde standaardmix voor alle percelen – zowel op zand als op klei. ,,Afhankelijk van de situatie op het veld passen we de dosering of de samenstelling aan. Dit werkt makkelijk en efficiënt en door de breedte van de mix is het resultaat eigenlijk altijd goed.’’
Artikel
"Met deze veldspuit kunnen we jaren vooruit"
Nieuwe veldspuiten worden bijna allemaal uitgerust met slimme en geavanceerde technieken. Deze zijn niet alleen noodzakelijk om duurzaam en toekomstbestendig te kunnen werken, maar ook om middelen met extra (drift)restricties toe te mogen passen. Akkerbouw Koerier bezocht een aantal akkerbouwers met zo’n moderne veldspuit. In deze aflevering: Jan-Christiaan Avis uit Nieuw-Vennep (N-H).