Producten & Oplossingen
keyboard_arrow_rightGewasbeschermingkeyboard_arrow_rightFungicidenkeyboard_arrow_rightAliette®
Fungiciden
Aliette®
Fungicide tegen Pythium en Phytophthora in de onbedekte teelt van aardbeien en in de witloftrek op water.
800 g/kg fosetyl-aluminium
Werkingswijze
Aliette is een systemisch fungicide en bestrijdt wortelrot veroorzaakt door Phytophthora- en Pythium-soorten. Het middel onderscheidt zich van andere fungiciden door een geheel ander werkingsmechanisme. Als een plant geïnfecteerd wordt door schimmels probeert deze zich te verdedigen door afweerstoffen (fyto-alexines) te produceren, die dodelijk zijn voor de schimmel. Aliette zet de vorming van die afweerstoffen in gang, waardoor er in de plant een zelfverdedigingsproces op gang komt. De schimmel is dan niet meer in staat de plant binnen te dringen.
Dit unieke proces sluit ook resistentievorming uit. Aliette is dus een multi-site.
Aliette wordt zowel door de wortels als door het blad opgenomen. Het is tweezijdig systemisch, zowel opwaarts van de wortel naar het blad als neerwaarts van het blad naar de wortel. Dit maakt dat Aliette effectief is zowel via aangieten, dompelen als spuiten.
Andere gespecificeerde instructies
AARDBEIEN dompelbehandeling
De planten kort voor het uitplanten gedurende 15 minuten dompelen.
Het dompelbad te veel vervuilt. Na iedere dompeling de verloren gegane vloeistof aanvullen met een oplossing van de normale sterkte (0,25%). Voor elke dompeling
het bad goed roeren. De resterende dompelvloeistof mag uitsluitend worden verwerkt via een aangietbehandeling na het planten (max. 100 ml per plant). Handmatig
dompelen is niet toegestaan.
AARDBEIEN rijenbehandeling (productieteelt)
Direct na het uitplanten en vastregenen een rijenbehandeling uitvoeren. Ter bestrijding van roodwortelrot: in de eerste week van oktober een rijenbehandeling uitvoeren. Het verdient aanbeveling om op zwaar besmette percelen een herbehandeling uit te voeren in het voorjaar (maart).
AARDBEIEN gewasbehandeling (opkweek en vermeerderingsteelt)
Op vermeerderingsvelden kan op het moment van uitleggen van de uitlopers een volveldsbespuiting worden uitgevoerd.
WITLOF (trekteelt)
Het middel direct na het opzetten van de pennen toevoegen aan het proceswater. Het water daarna in circulatie brengen.
ATTENTIE
Gezien het grote aantal variëteiten en de wisselende teeltomstandigheden in zowel de bedekte- als onbedekte teelt van groenten-, fruit-, sierteelt-, boomkwekerijgewassen en vaste planten is het onmogelijk om de gewasverdraagzaamheid voor alle situaties te onderzoeken. Indien nog geen ervaring is opgedaan met het middel in een bepaald gewas of ras, dient een proefbespuiting uitgevoerd te worden teneinde de verdraagzaamheid van het gewas of ras te testen.
VOORKOMEN EMISSIE
Raadpleeg de “Toolbox Emissiebeperking” op www.toolboxwater.nl voor meer informatie over alle vormen van emissies naar oppervlaktewater, zoals het voorkomen van afspoeling, het verwerken van restanten en de reiniging van machines.
Om emissie van ontsmettingsvloeistof te voorkomen dienen ontsmettingshandelingen plaats te vinden op een locatie waarbij geen afspoeling of afwatering op oppervlaktewater of riool mogelijk is en waarbij wordt voorkomen dat via transportmiddelen (b.v. heftruck) verspreiding van ontsmetvloeistof plaatsvindt. Na dompelen of douchen het fust droogblazen en/of minimaal 6 uur, maar bij voorkeur 12 uur laten uitdruipen. Transport van ontsmette bollen naar het veld of een andere locatie mag uitsluitend worden uitgevoerd met een emissievrije transportwagen. Dit kan bijvoorbeeld een transportwagen zijn met opvanggoten en een opvangcontainer. Eventuele lek/ restvloeistoffen dienen te worden hergebruikt, als chemisch afval te worden afgevoerd of via een zuiveringssysteem (bijvoorbeeld PhytoBac® of Heliosec) verwerkt te worden conform wetgeving.