Fungiciden

Propulse®

Fungicide in de teelt van aardappelen, bieten, maïs en een groot aantal kleinere akkerbouwgewassen en vollegrondsgroenten.


Werkzame stoffen

125 g/l prothioconazool

125 g/l fluopyram

Propulse is een preventief en curatief fungicide op basis van fluopyram en prothioconazool (125 + 125 g/l).
Fluopyram behoort tot de groep van Succinate dehydrogenase inhibitors (SDHI-fungiciden), prothioconazool behoort tot de groep van triazolen (DMI- fungiciden).
Fluopyram remt de aanmaak van het enzym dat in schimmels verantwoordelijk is voor de ademhaling. Hierdoor ontwikkelt de schimmel zich niet verder en sterft vroegtijdig af.
Prothioconazool verstoort de opbouw van sterolen in de schimmelcellen. Sterolen zijn nodig voor de opbouw van celwanden van schimmels. Doordat prothioconazool dit proces verstoort, worden alle processen die na kieming van een schimmel op gang komen, geremd. Beide stoffen werken systemisch waardoor een uitstekende verdeling wordt verkregen.
Fluopyram en prothioconazool vullen elkaar uitstekend aan en zorgen voor een goed ingebouwd resistentiemanagement.

Propulse heeft een zeer goede en lange werking tegen een breed aantal schimmels.
Het is zeer sterk tegen Alternaria spp in aardappelen en de allerbeste tegen alle bladschimmels in suikerbieten. Dit resulteert in de beste bescherming en de hoogste opbrengen.

TOEPASSINGEN

AARDAPPELEN (consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen)
Met Propulse hebben aardappeltelers een ijzersterk langwerkend middel beschikbaar in de strijd tegen Alternaria. Propulse werkt ook goed tegen Botrytis en heeft in aardappelen een goede nevenwerking tegen Sclerotinia. Dit resulteert in duidelijke meeropbrengsten.
Propulse mag 3 keer per teeltseizoen worden toegepast Respecteer daarbij wel de FRAC richtlijnen en wissel af met middelen op basis van mefentrifluconazool (Belanty®) of difenoconazool (Narita®, Alternet® en Carial Star®)

SUIKERBIETEN
In vele jaren van onderzoek heeft Propulse zich bewezen als het allersterkste product tegen bladschimmels in suikerbieten.
Propulse is toegelaten tegen alle belangrijke bladschimmels.
Naast de bestrijding van Cercospora, Ramularia, meeldauw en roest staan ook gele vlekjes (Stemphylium) op het etiket vermeld.
Toevoegen van een plantaardige olie (o.a. Robbester of Actirob B) kan zinvol zijn.
Toepassing is mogelijk tot BBCH 49 (oogstbaar gewas).
Propulse mag twee keer per teeltseizoen worden toegepast in een dosering van 1,2 l/ha. Het beste kan Propulse in suikerbieten worden toegepast bij de eerste toepassing tegen bladschimmels.
Wissel Propulse vervolgens af met andere middelen en respecteer de FRAC regels met betrekking tot SDHI’s (fluopyram).
Maak net als bij de andere bladfungiciden in suikerbieten altijd gebruik van het Bieten Advies Systeem (BAS).
Draag geschikte handschoenen bij werkzaamheden aan behandeld gewas.
Verwijder schieters bij voorkeur vóór de toepassing van Propulse. Als deze na de bespuiting worden vewijderd, pas herbetreden nadat de spuitvloeistof is opgedroogd. Gebruik dan geschikte beschermende kleding en handschoenen.

ANDERE GEWASSEN: zie etiket.

ATTENTIE
Propulse bevat 125 gr/l fluopyram. Er kunnen meerdere producten op basis van fluopyram in een grondgebonden teelt toegelaten zijn. De totale hoeveelheid fluopyram die jaarlijks via een gewasbehandeling op een perceel kan worden toegepast is maximaal 500 gram fluopyram per hectare. Dit maximum per kalenderjaar per perceel in grondgebonden teelten is daarmee inclusief eventuele toepassingen in volgteelten in hetzelfde kalenderjaar. Hou hier rekening mee in uw gewasbeschermingsplan.

RESIDUEN VOLGTEELTEN
Afhankelijk van de afbraaksnelheid van een middel, kan het voorkomen dat een middel met systemische eigenschappen kan worden teruggevonden in een volgende teelt. Lage hoeveelheden van de actieve stof die zijn achtergebleven in de bodem kunnen dan systemisch worden opgenomen in een volgende teelt en bij de oogst in de residu analyse worden gemeten. Als dit risico aanwezig is, wordt een MRL voor volggewassen vastgesteld. Deze MRL’s dekken qua hoogte niet een gebruik af in de betreffende teelt maar zorgen er voor dat het geoogste product in het handelsverkeer mag worden gebracht. Is er een registratie in de teelt dan ligt in het algemeen de MRL op een veel hoger niveau omdat deze MRL het gebruik in de betreffende teelt afdekt.

De actieve stof fluopyram die o.a. ook in Luna Privilege, Luna Sensation en Luna Experience zit, kan opgenomen worden in volggewassen. Voor vrijwel alle volgteelten waar een risico op een residu als gevolg van een voorgaande teelt aanwezig is, is een MRL aanwezig. Voor rabarber, kardoen, bleekselderij en knolvenkel ontbreekt een MRL. Deze gewassen worden ontraden om als volgteelt te telen na een gewas waarin producten op basis van fluopyram zijn toegelaten. Voor de actuele stand ten aanzien van de beschikbare MRL van fluopyram, zie de EU Pesticide database
https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/mrls/details?lg_code=EN&pest_res_id_list=2276&product_id_list=

VOORKOMEN EMISSIE
Raadpleeg de “Toolbox Emissiebeperking” op www.toolboxwater.nl voor meer informatie over alle vormen van emissies naar oppervlaktewater, zoals het voorkomen van afspoeling, het verwerken van restanten en de reiniging van machines.

Zie voor toelating kleine teelten tevens het etiket