Producten & Oplossingen
keyboard_arrow_rightGewasbeschermingkeyboard_arrow_rightFungicidenkeyboard_arrow_rightRudis®
Fungiciden
Rudis®
Fungicide met een sterk preventieve en curatieve werking in de teelt van bloembollen en vollegrondsgroenten.
480 g/l prothioconazool
Werkingswijze
Rudis is één van de betere preventieve en curatieve middelen ter bestrijding van diverse soorten schimmelziekten (met uitzondering van Oömyceten) in de teelt van sluitkool, spruitkool, prei en bloembol- en bloemknolgewassen.
Rudis is op basis van de actieve stof Prothioconazool wat de opbouw verstoort van sterolen in de schimmelcellen. Sterolen zijn nodig voor de opbouw van celwanden van schimmels. Doordat prothioconazool dit proces verstoort, worden alle processen die na kieming van een schimmel op gang komen, geremd.
Andere gespecificeerde instructies
AANVULLENDE AANBEVELINGEN GEWASSEN
Het gebruik in de teelt van suikerwortel, wortelpeterselie, pastinaak, knolraap, koolraap, rode biet, schorseneer, mierikswortel en tweedejaars plantuien is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Er wordt daarom aangeraden een proefbespuiting uit te voeren, voordat het middel gebruikt wordt. Gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden komt voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.
RODE KOOL, SAVOOIEN KOOL, SPITSKOOL, WITTE KOOL EN SPRUITKOOL (onbedekte productieteelt)
Ter bestrijding van ringvlekkenziekte (Mycosphaerella brassicicola).
Zodra een aantasting wordt waargenomen een behandeling uitvoeren. De behandeling zonodig herhalen (na minimaal 3 weken). Rudis toepassen in combinatie met een uitvloeier.
Dosering: 0,4 liter middel per hectare
SUIKERWORTEL, WORTELPETERSELIE, PASTINAAK, KNOLRAAP, KOOLRAAP, SCHORSENEER EN MIERIKSWORTEL (onbedekte teelt)
Ter bestrijding van Alternaria (Alternaria spp.) en echte meeldauw (Erysiphe spp.).
Zodra een aantasting wordt waargenomen een behandeling uitvoeren. De behandeling zo nodig herhalen (na minimaal 2 weken). Maximaal 3 toepassingen per teelt.
Dosering: 0,4 liter middel per hectare
RODE BIET (onbedekte teelt)
Ter bestrijding van echte meeldauw (Erysiphe betae) en bladvlekkenziekte (Cercospora beticola; Ramularia beticola).
Zodra een aantasting wordt waargenomen een behandeling uitvoeren. De behandeling zo nodig herhalen (na minimaal 2 weken). Maximaal 3 toepassingen per teelt.
Dosering: 0,4 liter middel per hectare
PREI (onbedekte productieteelt)
Ter bestrijding van roest (Puccinia allii) en purpervlekkenziekte (Alternaria porri).
Zodra een aantasting wordt waargenomen een behandeling uitvoeren. De behandeling zonodig herhalen. Rudis toepassen in combinatie met een uitvloeier.
Dosering: 0,4 liter middel per hectare
BLOEMBOL- EN BLOEMKNOLGEWASSEN (onbedekte teelt)
Ter voorkoming van aantasting door vuur (veroorzaakt door Botrytis spp.).
Tulp, zantedeschia, hyacinth, fijnbollige narcis, lelie: toepassen vanaf bladontwikkeling met een interval van 7-10 dagen; gladiool, grofbollige narcis en overige bloembollen: toepassen vanaf de bloei met een interval van 7-10 dagen.
In de knollenteelt van gladiolen kunnen bespuitingen op sommige cultivars lichte vlekjes op de bladeren veroorzaken. Deze vlekjes beïnvloeden de knolproduktie niet. In die bloembol- en knolgewassen waar nog geen ervaring is opgedaan met Rudis raden wij aan om door middel van een proefbespuiting eerst ervaring op te doen met het middel alvorens een geheel perceel te behandelen.
Dosering: 0,4 liter middel per hectare.
UIEN, SJALOTTEN EN KNOFLOOK (onbedekte teelt)
Ter bestrijding van bodemgebonden ziekten. Rudis mag voor het zaaien ingewerkt worden in een dosering van 0,6 liter/ha. Het geniet de voorkeur om de toepassing voor de laatste grondbewerking voor het zaaien uit te voeren.
Dompelbehandelingen
In deze gebruiksaanwijzing is voor de toepassing voor bloembollen/ knollenplantgoed steeds uitgegaan van een standaard ontsmettingswijze waarbij gestreefd dient te worden naar minimale resten door opgebruik. Tweedejaars plantui, ter voorkoming van aantasting door uienbrand (Urocystis cepulae), witrot (Sclerotium cepivorum) en Fusarium (Fusarium spp.).
Het plantgoed voor het planten dompelen in een oplossing van Rudis.
Dosering: 0,2% (200 ml per 100 liter water)
BLOEMBOL- EN BLOEMKNOLGEWASSEN
Ter voorkoming van aantasting door Fusarium oxysporum spp. Het plantgoed voor het planten gedurende 15 minuten dompelen in een oplossing van Rudis. Dosering: 0,2% (200 ml per 100 liter water). Maximaal 625 liter dompelvloeistof per ha toepassen. Indien de opname van de dompelvloeistof hoger is dan 625 liter dan maximaal 1,25 liter Rudis per hectare via de dompelvloeistof meegeven.
VOORKOMEN EMISSIE
Raadpleeg de “Toolbox Emissiebeperking” op www.toolboxwater.nl voor meer informatie over alle vormen van emissies naar oppervlaktewater, zoals het voorkomen van afspoeling, het verwerken van restanten en de reiniging van machines.
Om emissie van ontsmettingsvloeistof bij de dompeltoepassing van 2e jaarsplantui, knoflook en sjalotten te voorkomen:
- Dienen ontsmettingsbehandelingen uitsluitend plaats te vinden op een locatie waarbij geen afspoeling of afwatering op oppervlaktewater of riool mogelijk is en waarbij wordt voorkomen dat via transportmiddelen (b.v. heftruck) verspreiding van ontsmettingsvloeistof plaatsvindt.
- Na plantgoed dompelbehandeling het fust droogblazen en/of minimaal 6 uur, maar bij voorkeur 12 uur laten uitdruipen.
- Transport van behandeld plantmateriaal naar het veld of een andere locatie mag uitsluitend worden uitgevoerd met een emissievrije transportwagen. Dit kan bijvoorbeeld een transportwagen zijn met opvanggoten en een opvangcontainer.
- Eventuele lek/ restvloeistoffen dienen te worden hergebruikt, als chemisch afval te worden afgevoerd of via een zuiveringssysteem (bijvoorbeeld PhytoBac® of Heliosec) verwerkt te worden conform wetgeving.
Bij de grondbehandeling in de teelt van uien, knoflook en sjalotten het middel toepassen in 150-400 liter water per ha.
In wortel- en knolgewassen zijn alleen gewasbehandelingen in mechanisch te oogsten gewassen toegestaan. Indien het gewas bestemd is voor verdere verwerking dient de verwerker te worden geraadpleegd voordat het middel wordt toegepast.
VEILIGHEIDSAANBEVELINGEN bij herbetreding
Na een gewas- of ruimtebehandeling uitsluitend herbetreden nadat de spuitvloeistof is opgedroogd. Tijdens gewaswerkzaamheden en oogsten / snijden gedurende 7 dagen na de toepassing geschikte beschermende kleding en handschoenen dragen.
ZAAIZAAD- EN PLANTGOEDBEHANDELING
Bayer Crop Science adviseert in het kader van Product Stewardship, om toepassing van zaaizaad- en plantgoedbehandelingsproducten bij voorkeur uit te voeren in een goed geventileerde ruimte of indien toegelaten in de open lucht. Daarnaast dient contact van de huid met behandeld materiaal te worden vermeden.