Yellow Nutsedge

Knolcyperus


Cyperus esculentus


Int. Afk.: CYPES

Familie

De knolcyperus, ook wel aardamandel en tijgernoot genoemd, is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae).


Beschrijving

Algemeen: overblijvend cypergras.


Standplaats: in laagland op natte velden, in overvloedig geïrrigeerde gewassen, aan rivieroevers en wegranden.


Belangrijkste kiemperiode: de knolletjes lopen in het late voorjaar uit.


Typische kenmerken: eetbare knolletjes voor de vegetatieve vermeerdering op ondergrondse rizomen; driekantige stengel zonder knopen.


Jonge planten: in Midden-Europa tot nu toe geen kieming van zaad waargenomen; jonge planten ontwikkelen zich uitsluitend vegetatief uit knolletjes.


Halmen: driekantig, gevuld met merg, zonder knopen; 25-75 cm hoog.


Bladeren: lichtgroen, stijf, V-vormig, met duidelijk gootje in het midden; ontspringen in de vorm van een bladrozet uit de basale verdikking.


Bloemen: bloeiwijze uit vlak beginnende, ongesteelde, afzonderlijke aartjes samengesteld; aartjes met veel onopvallende, afzonderlijke bloemen in de oksels van bleekgele tot geelachtig bruine schutbladeren (= kroonkafjes).


Bloeitijd: juli, augustus.


Vruchten: driehoekige dopvrucht; geleidelijk van een breedgeschouderde top naar de basis toe smaller wordend; ca. 1,5 mm lang; bruinachtig grijs tot bruin, met fijnkorrelige oppervlaktestructuur. Vermeerdering: bijna uitsluitend vegetatief door rondachtige, lichtbruine tot donkerbruine knolletjes (aardamandelen), die aan de uiteinden van de rizomen gevormd worden; aantal: een paar honderd per plant. Vermeerdering via zaden speelt slechts een ondergeschikte rol; aantal: 0- enkele 10.000 per plant. Levensduur van de zaden: De knolletjes kunnen langer dan 10 jaar in de bodem overleven.


Relevantie

Voorkomen: komt wereldwijd voor, vooral in de subtropen, minder in de tropen, in toenemende mate ook in de gematigde zone. Betekenis: moeilijk te bestrijden probleemonkruid bij veel gewassen in de subtropen en tropen; dringt in Europa via het Middellandse Zeegebied in Zwitserland, Duitsland en Nederland binnen en kan zich in hakvruchten, zoals aardappels en suikerbieten en in groentegewassen en sierplanten verspreiden.


Product aanbevelingen

Consumptie-aardappel

Zetmeelaardappel

Wortelen

Asperge

Snijmaïs

Korrelmaïs

Corncobmix

Maiskolvensilage

Pootaardappel

Suikerbiet

Voederbiet