Flea Beetle

Aardvlo


Alticinae


Vollegrondsgroenten

Voorkomen

Meestal van april tot augustus op bladeren, vooral op jonge planten. Overwegend bij kool, mierikswortel, radijs en komkommer, ook bij kruisbloemige onkruiden.


Ziektebeeld

De larvenstadia van verschillende aardvlosoorten uit het geslacht Phyllotetra mineren de bladeren en bladstelen of leven van plantenwortels. De kevers richten bij alle bladeren schade aan door vraatgaten en skeletvraat.


Ziekteverwekker

Het gaat om kleine kevers, die door de krachtige dijen van hun achterste paar poten zeer grote sprongen kunnen maken. Vanwege dit springvermogen worden de kevers aardvlooien genoemd. De larven van de aardvlooien hebben drie paar korte borstpoten en een zwart kopkapsel. De aardvlooien overwinteren als kevers op beschutte plekken onder bodemstrooisel en droog loof en zoeken op warme dagen in het voorjaar hun voedselplanten op. Zij houden van zon en warmte en kruipen weg op koude dagen. Als plaaginsecten zijn met name de koolaardvlooien uit het geslacht Phyllotetra het vermelden waard: grote gestreepte aardvlo (P. nemorum), zwarte koolzaadaardvlo (P. atra), blauwzijige koolaardvlo (P. nigripes) en de kleine gestreepte aardvlo (P. undulata).




Chaetocnema tibialis, C. concinna


Suikerbieten


Schadebeeld

Talrijke venstertjes of gaatjes (1–2 mm, in verse toestand omgeven door een witte rand, later worden deze bruin) aan kiem- en eerste echte bladeren door de kever. Larven van de Zuid-Europese aardvlo vreten aan de bietenwortels, de Noord-Europese mineren de bladeren, groeipunt wordt dan vernietigd, zodat de planten afsterve


Bevorderende factoren

Bij droog, schraal weer.


Preventie/bestrijding

Speciaal pillenzaad geeft voldoende bescherming. Er zijn buiten speciaal pillenzaad geen andere bestrijdingsmiddelen toegelaten.


Aanwijzingen

Schade vooral in de buurt van bossen of heggen. Schade is aan de rand van het veld het sterkst. Vraatschade door kleine, glanzende, springende kevertjes. Vreterij aan wortels door larven veroorzaakt geen economische schade. Schade door vraat aan het blad door de kevers vooral in Zuid-Europa.


Verwarring mogelijk met

  • Gevlekte/gestreepte schildpadtor (kiembladstadium - gesloten gewas)
  • Aardrups (kiembladstadium - gesloten gewas)
  • Springstaart (blad) (kiembladstadium - gesloten gewas)