Dysaphis plantaginea
Appelluis, roze
Ziektebeeld
Gedurende de bloei worden ingekrulde kortloten zichtbaar daar waar stammoeders van de roze appelluis zich met jongen in het ingekrulde blad bevinden. Indien geen bestrijding wordt uitgevoerd, breidt de aantasting zich na de bloei uit naar de langloten en kunnen massaal langloten met ingekrulde bladeren zichtbaar worden. Jonge vruchtjes die zich na de bloei gaan vormen vanuit de bloesem van aangetaste kortloten raken volkomen misvormd en gebobbeld. Deze vruchten kunnen niet meer verhandeld worden.
Plaaginsect
Vanaf het groene knopstadium komen de stammoeders van de roze appelluis uit het ei. In het roze knopstadium zijn veel stammoeders volwassen. Deze gaan daarna larven produceren. In de bloei volgt dan inkrulling en nemen de aantallen luizen sterk toe. Na de bloei migreren de luizen tevens naar de langloten en misvormen ze vruchten van aangetaste kortloten. Nadat de aantasting in de loop van juni massaal naar langloten van de boom is uitgebreid, migreren de luizen naar de weegbree. In het najaar keert de roze appelluis naar de appelbomen terug om daar na paring eieren af te zetten. In deze vorm overwintert de roze appelluis op de boom om in het voorjaar weer te starten met de stammoeders.
Relevantie
Een ernstige aantasting door de roze appelluis heeft direct opbrengstderving tot gevolg. Aangetaste vruchten kunnen namelijk niet meer worden verhandeld. Een zware aantasting leidt ook tot verminderde groei, verminderde bloemknopvorming voor het volgende jaar en misvormde scheuten. De schadedrempel voor een bestrijding is dus heel laag.