Abraxas grossulariata
Bessenvlinder, bonte
De bonte bessenvlinder, Abraxas grossulariata, ook wel Harlekijn genoemd, heeft witte vleugels met scherpbegrensde zwarte vlekken en geeloranje banden. Er zijn vele kleurvarianten. Door deze waarschuwingskleuren, die rupsen en volwassen vlinders bezitten, worden zij niet gegeten door vogels. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ongeveer 40 mm. Deze vlinders vliegen gedurende de nacht en de dag.
Schadebeeld
Vanaf begin maart worden de rupsen actief en beginnen ze zich te voeden. Gedurende het voorjaar vreten ze hele knoppen, bloesems, bladeren en jonge vruchten weg. Bij een serieuze aantasting vreten ze zelfs de takken kaal.
Levenswijze
De vlinder brengt de winter door als jonge rups op de taken. Deze rups is cremekleurig met een oranje zijstreep, zwarte vlekken en ver uit elkaar staande haren. De kop is zwart. De buik is geel met zwarte stippen. Vanaf maart worden de rupsen actief en beginnen ze zich te voeden. Vanaf mei tot juli verpoppen de rupsen zich. De pop is zwart en bezit meerdere gele ringen. Ze wordt met spinseldraden vastgemaakt aan een takje of blad. De eerste volwassen vlinders verschijnen rond half juni, met een maximale vlucht in juli. De eieren worden tijdens de zomer afgezet op de bladeren. De rupsen, die hieruit ontstaan, gaan in winterrust. Tijdens normale zomers is er slechts één generatie per jaar.