Florida Moth

Floridamot


Spodoptera exigua


Glastuinbouw

Floridamotjes zijn kleine, onopvallende vlinders, die zich overdag schuilhouden en s'avonds actief worden. De jonge larven leven in groepen en spinnen losse webben over de bladeren. De oudere stadia verspreiden zich over het gehele gewas. Ze vreten voornamelijk s'nachts en houden zich overdag verscholen. Veel schade wordt aangericht in de koppen van de planten waar de groeipunten worden aangevreten. De rupsen kunnen de bladeren volledig wegvreten tot op de hoofdnerf. Ook bloemen en bloemknoppen worden aangevreten.


Levenswijze

De motjes zijn 15 mm lang. De vleugels hebben een spanwijdte van 25 tot 30 mm. Op de vleugels is een geelachtige nier- of boonvormige vlek zichtbaar.


De eieren worden in eispiegels, 50 tot 150 per groep, afgezet soms in meerdere lagen bovenop elkaar. Per vrouwtje worden 300 tot 600 eieren gelegd. Na een paar dagen komen de rupsen uit de eieren. Aanvankelijk blijven de rupsen bij elkaar (tot het derde of vierde stadium). De grotere rupsen verspreiden zich over de plant. Jonge rupsjes zijn vaal geel-groen. Na verloop van tijd worden ze geel, groen, bruin en zelfs zwart afhankelijk van de waardplant, het ontwikkelingsstadium en het klimaat. Volgroeide rupsen verlaten de plant en verpoppen in de grond. De pop is licht bruin van kleur en heeft een lengte van 15 - 20 mm. Het pop stadium duurt ongeveer 6 dagen onder warme omstandigheden.


Relevantie

De Floridamot is zeer polyfaag (brede waardplantenreeks) en komt in kassen in veel gewassen voor. Vooral in de sierteelt kan deze soort problemen vormen ondermeer in chrysant, gerbera, roos en potplanten.


Maar ook in diverse groentegewassen, met name in paprika, kunnen ze in grote getale voorkomen.


Van oorsprong is de Floridamot een trekvlinder afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze trekvlinders en hun nakomelingen waren nog gevoelig voor chemische gewasbeschermingsmiddelen en hebben nooit problemen opgeleverd. De Floridamotten die nu in de kassen in Nederland voorkomen zijn vrijwel ongevoelig voor gewasbeschermingsmiddelen inclusief de middelen op basis van Bacillus thuringiensis. Dit komt overeen met de situatie in Florida. Geconcludeerd mag worden dat het bij de huidige populaties gaat om exemplaren die daar vandaan zijn gekomen. Waarschijnlijk met chrysantenstek vanuit die regio.





Spodoptera exigua


Suikerbieten


Schadebeeld

Venstervraat, alleen de bladstelen blijven over. Bij aantasting in een vroeg stadium kan de gehele plant afgevreten worden. Bij latere aantasting leidt de hergroei van het blad tot een lagere suikeropbrengst.


Bevorderende factoren

Hoge temperaturen in februari/maart


Oorzaken

Rupsen van de Floridamot


Preventie/bestrijding

Ruime vruchtwisseling (geen suikerbieten na luzerne). Biologische bestrijding gedeeltelijk/op termijn mogelijk. Bijvoorbeeld door Bacillus thuringiensis.


Aanwijzingen

's nachts actief