Quadraspidiotus perniciosus
San-José-Schildluis
Ziektebeeld
Op de vruchten, met name in de kelk- of steelholte, evenals op de stelen van de bladeren en takken, ontstaan rode vlekken. In het midden zit de luis als grijze schub, niet veel groter dan een speldenknop. Bij massale aantasting zijn schurftige, asgrijze korsten zichtbaar. In extreme gevallen scheurt de schors open en raken de loten en bomen ernstig verzwakt.
Plaaginsect
Bij de schildluizen zorgt een min of meer stijf schild ervoor dat de vastzittende dieren geheel worden bedekt. De larve overwintert in het eerste larvenstadium onder het schild. Zodra het warmer wordt, brengen de halfvolwassen dieren binnen enkele weken honderden jongen voort. Vanaf eind juni verlaten de kleine larven het beschermende schild. De San Joséschildluis ontwikkelt afhankelijk van het weer 2 tot 5 generaties per jaar.
Relevantie
De San José-schildluis kan aanzienlijke schade aanrichten door planten te verzwakken. Bovendien kan de luis verminderde vruchtzetting en vruchtvorming veroorzaken. In Nederland komt de luis zelden voor en wordt vrijwel alleen aangetroffen op geïmporteerd plantmateriaal.