Clavibacter michiganensis
Tomaten
Bacterieverwelkingsziekte bij tomaat wordt veroorzaakt door de bacterie Clavibacter michiganensis subsp. Michiganensis.
Aanvankelijk bevinden de bacteriën zich in de wortels en stengelvoet, daar produceren ze toxinen (gifstoffen). Deze toxinen kunnen snel via vaatweefsels in de plant worden verspreid. Deze stoffen veroorzaken verwelking, vergeling en soms grote witte vlekken die later necrotisch worden. In deze vlekken worden geen bacteriën aangetroffen.
Op de bladeren zijn tussen de nerven glazige plekken zichtbaar, die later lichtbruin tot witgeel verkleuren. Bladranden en topjes verwelken en verdrogen.
Op de nog groene vruchten kan soms een witte adering (netstructuur) zichtbaar worden.
Doordat de vaten verstoppen verwelkt de gehele plant, waardoor oogstderving ontstaat.
Levenswijze
De symptomen treden op ongeveer 6 weken na zaai of wanneer de plant zwaar belast is met vruchten en de temperatuur in de kas hoog is.
Overdracht van de bacterie vindt plaats door: zaad, jonge planten, vruchten, grond en substraat en werkzaamheden in het gewas.
Clavibacter is een quarantaine organisme, dat niet in de EU mag worden binnengebracht en/of verspreid.