Boriumgebrek
Boriumgebrek
Ziektebeeld
Bij een extreem tekort sterven de scheuttoppen af. De bovenste bladeren worden donkergroen en rollen in. De onderste bladeren vergelen en sterven, nadat zij bruinzwart verkleurd zijn, langzaam af. Bij een tekort in een vroeg stadium van de beginontwikkeling van de planten kunnen de internodia korter zijn en vertonen de planten daardoor een bossige groei. Het wortelgestel is niet normaal gevormd en kan er borstelig uitzien. Bij enkele rassen barst de schil van de knollen en kan de vaatbundelring bij het naveleinde bruin kleuren. Opengesneden aardappels kleuren snel donker.
Relevantie
De gebreksverschijnselen van dit sporenelement treden slechts zelden op en komen hoofdzakelijk voor op gronden die de neiging hebben droog te zijn. De aardappelplant heeft slechts weinig borium nodig, zodat het gebruik van borium bevattende meststoffen meestal voldoende is om schade te voorkomen.
Suikerbieten
Schadebeeld
Hartbladeren blijven klein, verkleuren zwart en sterven af. Bruine krukachtige vlekken aan de bovenkant van de bladstelen. Soms vertonen de buitenste bladeren een netwerk van barstjes. Deze bladeren verwelken, vergelen, verkleuren zwart en sterven af.
Bevorderende factoren
Droogte en hoge pH.
Oorzaken
Te laag gehalte aan voor de plant beschikbare borium en/of een hoge pH, met name in combinatie met droogte.
Preventie/bestrijding
Boriumbemesting toepassen via de bodem om het boriumgehalte aan te passen of borium spuiten over het gewas, maar vóór het sluiten van de rijen.
Aanwijzingen
Vooral op zand- en dalgronden in droge jaren, dikwijls pleksgewijs. Een pH >5,8 verhoogt de kans op boriumgebrek. Bodemanalyse.
Verwarring mogelijk met
• Meeldauw, valse
• Kaliumgebrek
• Zwak vergelingsvirus
• Bietenmot
Winterpeen, waspeen, wortelen
Borium is belangrijk voor de peen, onder andere bij de vorming van de huid. Borium geeft bijvoorbeeld een mooiere kleur, een stevigere opperhuid en minder slijtbreuk.
Omdat borium gemakkelijk uitspoelt en zich in de plant moeilijk verplaatst, is het belangrijk om tijdig en regelmatig een boriumbladbesmesting uit te voeren.