Botrytis spp
Druiven
Jonge druiven worden makkelijk geïnfecteerd door grauwe schimmel als hun mostgewicht nog onder de 62 °Oechsle ligt (de Duitse maat voor het bepalen van het suikergehalte) – dus nog maar weinig suiker bevatten – en vochtige weersomstandigheden de boventoon voeren. Raken bovendien de druivensteeltjes en de trosstelen besmet, dan vallen veel druiven al voor de oogst van de stok. De besmetting met Botrytis op oogstrijpe druiven, de zogenaamde ‘edele rotting’ is echter juist gewenst. Van deze druiven worden de auslese- en beerenauslese-wijnen gemaakt. Botrytis kan bij blauwe druiven bepaalde kleurstoffen afbreken. Vooral bij blauwe druivensoorten moet men erop letten dat het oogstproduct gezond is. Ook bij de vermeerdering van druivenstokken moet men uitkijken voor grauwe schimmel, omdat hij de vergroeiing met de entpartner en de groei van de nieuwe spruit kan verstoren.