Inwendige verbruining
Ziektebeeld
Het vruchtvlees van zieke appels kleurt bruin. Er zijn verschillende soorten inwendige verbruining. De schil blijft aanvankelijk gezond. Pas later wordt ook de schil aangetast; deze wordt donker. Het aangetaste vruchtvlees is in de regel sappig en stevig. Meestal breidt de inwendige verbruining zich uit over het weefsel dat zich tussen de vaatbundels en de schil bevindt. Het gebied rond het klokhuis wordt aanvankelijk niet aangetast.
Oorzaak
De precieze oorzaak van inwendige verbruining is nog niet geheel bekend. Het schijnt echter te maken te hebben met een verstoring van de zuurstofwisseling en een van de rijpingsgraad van de vruchten afhankelijke toename van acetaldehyde. Het vernietigt de celstructuur en de vrucht wordt oneetbaar.
Relevantie
Inwendige verbruining treedt alleen op bij appels, vooral bij temperaturen tussen -1 en +2° C. Kwetsbare rassen moeten tijdig worden geoogst en bij de juiste bewaarcondities worden opgeslagen.