Wet rot

Natrot

Erwinia carotovorum


Vollegrondsgroenten


Herkenning

Erwinia carotovora dankt haar naam aan het feit dat de bacterie voor het eerst gevonden werd in worteltjes (carrots). Bij peen ontstaan grijsbruine vlekjes. In een verder stadium wordt het wortelweefsel waterig en zacht. Nog later wordt het weefsel slijmerig en veroorzaakt een vieze geur. Deze bacterieaantasting treedt meestal secundair op na een aantasting door schimmels, bevriezing of beschadiging.


De waardplantenreeks van deze bacterieziekte is breed met o.a. chrysant, zantedeschia, freesia en iris, maar ook aardappels kunnen ernstig worden aangetast (zie stengelnatrot).


Zieke planten of plantedelen worden nat en papperig en gaan stinken. De symptomen kunnen ontstaan in wortels, bollen, knollen, stengels, etc. Ernstig aangetaste planten blijven achter in groei of sterven zelfs helemaal af. Bij sommige planten sterft de stengel net boven de grond af door verrotting. Bij andere planten vindt verrotting plaats in de plantdelen die verwond zijn, zoals de plaats waar een deel van de stengel is afgesneden. De bacterie kan echter ook halverwege de stengel toeslaan. Bij chrysant worden de stengels van aangetaste stekken hol en zwartbruin van binnen. Aangetaste stekken blijven in groei achter, waardoor de partij ongelijk wordt. Ernstig aangetaste stekken verwelken of rotten weg. Het is niet altijd bekend of Erwinia carotovora subsp. carotovora de schade werkelijk veroorzaakt.


Levenswijze

Erwinia carotovora subsp. carotovora behoort tot de familie van de Enterobacteriaceae waartoe ook een aantal bacterieziekten behoren die gevaarlijk zijn voor mensen zoals Salmonella en Escherichia. Het is een staafvormige bacterie.


Erwinia carotovora subsp. carotovora is eigenlijk een zwakte parasiet die alleen na beschadiging en onder ongunstige omstandigheden (voor planten) een plant aantast. De bacterie komt wijd verspreid voor: in de bodem, op planten, in de lucht en in oppervlaktewater. De bacterie kan zich ook zonder zuurstof (anaëroob) ontwikkelen. Verspreiding kan plaatsvinden via oppervlaktewater, bijvoorbeeld via wegspattende regendruppels. Hoge (lucht) vochtigheden en hoge temperaturen zijn omstandigheden waarbij de bacterie zich uitstekend op haar gemak voelt.





Pectobacterium carotovorum


Koolsoorten


Schadebeeld en symptomen

De bladstelen, een gedeelte van de bladschijf, het bovenste gedeelte van de stengel en zelfs de kool bij bloemkool en broccoli worden aangetast door een zacht slijmerig en stinkend rot. De aantasting begint met waterachtige ingezonken plekken op de bladeren. De aantasting veroorzaakt een typisch stinkende geur!


Gunstige omstandigheden

de bacterie is een typische zwakteparasiet die optreedt bij verwondingen van de plant. De bacterie zelf kan geruime tijd overleven in de grond en slaat toe bij warme, vochtige omstandigheden tijdens de zomer.


Bestrijding

Bestrijding is onmogelijk. Wel kunnen teelttechnische maatregelen genomen worden:

  • matige stikstofbemesting, vooral op rijke gronden
  • matige plantdichtheid, zodat de planten voldoende verlucht worden en opdrogen
  • zo weinig mogelijk mechanische schade veroorzaken, dus niet te laat schoffelen
  • besmette percelen als laatste behandelen om overdracht te voorkomen
  • gebruikt material reinigen, ontsmetten.




Erwinia carotovora subsp. carotovora


Chrysant


Erwinia carotovora dankt haar naam aan het feit dat de bacterie voor het eerst gevonden werd in worteltjes (carrots). Bij peen ontstaan grijsbruine vlekjes. In een verder stadium wordt het wortelweefsel waterig en zacht. Nog later wordt het weefsel slijmerig en veroorzaakt een vieze geur. Deze bacterieaantasting treedt meestal secundair op na een aantasting door schimmels, bevriezing of beschadiging. De waardplantenreeks van deze bacterieziekte is breed met o.a. chrysant, zantedeschia, freesia en iris, maar ook aardappels kunnen ernstig worden aangetast


Zieke planten of plantendelen worden nat en papperig en gaan stinken. De symptomen kunnen ontstaan in wortels, bollen, knollen, stengels, etc. Ernstig aangetaste planten blijven achter in groei of sterven zelfs helemaal af. Bij sommige planten sterft de stengel net boven de grond af door verrotting. Bij andere planten vindt verrotting plaats in de plantdelen die verwond zijn, zoals de plaats waar een deel van de stengel is afgesneden. De bacterie kan echter ook halverwege de stengel toeslaan. Bij chrysant worden de stengels van aangetaste stekken hol en zwartbruin van binnen. Aangetaste stekken blijven in groei achter, waardoor de partij ongelijk wordt. Ernstig aangetaste stekken verwelken of rotten weg. Het is niet altijd bekend of Erwinia carotovora subsp. carotovora de schade werkelijk veroorzaakt.


Levenswijze

Erwinia carotovora subsp. carotovora behoort tot de familie van de Enterobacteriaceae waartoe ook een aantal bacterieziekten behoren die gevaarlijk zijn voor mensen zoals Salmonella en Escherichia. Het is een staafvormige bacterie.


Erwinia carotovora subsp. carotovora is eigenlijk een zwakte parasiet die alleen na beschadiging en onder ongunstige omstandigheden (voor planten) een plant aantast. De bacterie komt wijd verspreid voor: in de bodem, op planten, in de lucht en in oppervlaktewater. De bacterie kan zich ook zonder zuurstof (anaëroob) ontwikkelen.


Verspreiding kan plaatsvinden via oppervlaktewater, bijvoorbeeld via wegspattende regendruppels. Hoge (lucht) vochtigheden en hoge temperaturen zijn omstandigheden waarbij de bacterie zich uitstekend op haar gemak voelt.