Grape Mold

Penicillium-rot (druif)


Penicillium expansum


Druiven

De schimmel Penicillium expansum koloniseert bij vochtig weer vooral de rijpende trossen. Op plaatsen die door wespen of vogels beschadigd zijn, treedt de schimmel zeer vaak op. Geoogst product met door Penicillium aangetaste trossen leidt tot aanzienlijke keldertechnische problemen. De smaak van de wijn wordt door de schimmel zowel primair als secundair negatief beïnvloed. De groen verrotte trossen hebben een onaangename schimmelsmaak. Bovendien zet de gisting van de most slechts langzaam in. Verder kiemen de sporen van de schimmel in de most en vormen een dicht mycelium op het oppervlak. Door de stofwisselingsactiviteit van de schimmel wordt het totale zuurgehalte (vorming van ketozuren, afbraak van glucose/fructose) in de wijn verhoogd. Mycotoxinen (patuline) kunnen door de gisting en de toevoeging van zwaveldioxide afgebroken worden. Ziektebeeld: Eerst is infectie door lichtbeige gekleurde ophelderingen op de druiven zichtbaar. Later ontstaat op de druiven een kussenachtig, wit mycelium, dat in een groenachtig blauwe, sterk stuivende schimmelpluis overgaat.