Monilinia laxa
Tak- en bloesemsterfte
Ziektebeeld
Bij kersenbomen verwelken de bloesems en bladeren binnen korte tijd. Op de plaats van de aanzet van de aangetaste takken verkleurt de schors en zakt weg. De uiteinden van de takken sterven af. Verdroogde bloesems en bladeren blijven eraan hangen.
Ziekteverwekker
De ziekte Monilia-rot wordt bij pitvruchten veroorzaakt door de schimmel Monilinia fructigena. Bij steenvruchten betreft het ook de schimmel Monilinia laxa. De schimmels veroorzaken niet alleen vruchtrot, maar ook bloesemrot en verdroging van de jonge scheuten. Deze verdroging, veroorzaakt door Monilinia laxa, treedt vooral op bij steenvruchten (met name kersen). Overwintering vindt plaats op afgestorven takken en in gemummificeerd fruit. Vanaf het voorjaar worden massaal sporen gevormd, die de bloesem infecteert. Later worden de vruchten aangetast, als deze verwondingen hebben. Deze verwondingen kunnen worden veroorzaakt door vorst, hagel, regen (bij kersen), aantasting door fruitmaden, wespenvraat of door schurft en hagelschotziekte. Vruchten met een onbeschadigde schil worden niet aangetast. Snelgroeiende bomen hebben meer weerstand tegen Monilia dan oudere bomen. Wind en regen verspreiden de sporen.
Relevantie
Monilia veroorzaakt beduidende schade. In natte zomers met veel regen kan, indien fungiciden bespuitingen achterwege blijven, een groot deel van de oogst van met name zachthuidige kersen, pruimen en kwetsen verloren gaan.