Tulip Virus X

Tulpvirus X

Tulip Virus X


Bloembollen


Ingezonken, lichtgroen gekleurde, langwerpige sectoren in het blad tussen de nerven, van enkele millimeters lang.


Blad- en bloemknop zijn soms gebobbeld of ruwer van structuur dan normaal. Soms roestbruine verkleuring in de lengterichting van nerven (vergelijkbaar met PIAMV). Bovenkant blad kan lichtgele of lichtgroene vlekjes vertonen. De bladeren zijn soms aan de randen gegolfd als gevolg van necrose langs de bladeren. Iets meer spichtig blad.


Levenswijze

TVX kan ook bij lelies voor virusinfecties zorgen. Sequentieanalyse van TVX isolaten uit tulp en lelie tonen enkele specifieke genetische verschillen aan tussen de TVX-stam afkomstig uit tulp en de TVX-stam afkomstig uit lelie. Daarom wordt er gesproken van de tulpen-stam van TVX (TVX-T) en de lelie-stam van TVX (TVX-L). Tot nu toe is TVX-L niet bij tulp aangetroffen en is TVX-T niet bij lelie aangetroffen.


Voor de verspreiding van TVX is geen vector nodig. Het virus komt vrij via wondjes, of kan worden 'uitgezweten'. Het virus kan gezonde bollen besmetten via wondjes, maar ook in intacte bollen of wortels kan het virus binnendringen.


TVX is een vrij hardnekkige virus dat buiten de plant langere tijd besmettelijk kan blijven. Aanwezigheid van virusdeeltjes in de bodem of in virusbesmette gewasresten kunnen tijdens een nieuwe teelt tot infectie leiden. Tijdens diverse teeltprocessen tot aan de broei kunnen deze beperkte besmettingen via diverse risicovolle handelingen in een partij uitgroeien tot veel hogere percentages.


De waardplantenreeks van TVX is breed. Een groot aantal onkruiden en groenbemesters zijn waardplant. In relatie tot lelie worden in deze alternatieve waardplanten lagere virusconcentraties aangetroffen. Het is momenteel onduidelijk welke rol deze onkruiden en groenbemesters spelen bij de instandhouding van virusreservoirs in de bodem.