Didymella lycopersici
Voetrot
De planten verwelken plotseling en kunnen verdorren. Aan de stengelvoet wordt een donkere, ingezonken vlek zichtbaar. Tegen de herfst kunnen ook de bovenste stengeldelen dergelijke vlekken hebben. Soms vertonen ook de vruchten vanaf de steelaanzet een grote, donkere, rottende vlek. Bij sommige rassen zijn soms ook meerdere vlekken aanwezig. De ziekte treedt op in vollegrond en in kassen.
Ziekteverwekker
Infectie vindt plaats door sporen, die op de zwarte vlekken in grote aantallen gevormd worden, of door een schimmelnetwerk, dat zeer goed op rottende, organische materialen in de grond kan leven. Zelfs op het oppervlak van de tomatenstokken kan het schimmelmycelium zich ontwikkelen. De ziekte wordt sterk bevorderd door regenachtig weer.
Phytophthora cryptogea
Bloembollen
Ernstig aangetaste planten vormen geen of slechts een korte spruit die binnen de bol natrot is. Op de lengtedoorsnede vertoont het onderste deel van de spruit een grijsbruine tot violetachtige kleur.
Grillig gevormde vlekken van dezelfde kleur zijn op doorsnede in de bolbodem te vinden. De aanvankelijk goed uitgegroeide wortels kunnen later bruin zijn. Licht aangetaste planten blijven in groei achter de bloemknop kan verdrogen en de bladeren vergelen )in de kas of worden paars (in het veld). Buiten ontwikkelt de ziekte zich ook na de bloei, zodat de jonge bollen tot kort voor het rooien kunnen worden aangetast. Een dergelijke aantasting wordt wel waterrot genoemd, omdat de ziekte ook wel samen met beschadiging door wateroverlast voorkomt. De symptomen zijn moeilijk te onderscheiden van die van zuur (Fusarium oxysporum).
Levenswijze
De schimmels zijn vochtminnend en kunnen zich jarenlang in de grond handhaven, waarschijnlijk ook wanneer er geen waardplanten aanwezig zijn. Aantasting vindt uitsluitend plaats vanuit besmette grond. De ziekte komt pleksgewijs voor op humeuze, natte veen- en zavelgrond, vooral in jaren met veel neerslag in de herfst. De ziekte komt ook voor in de broeierij. De schimmels hebben veel waardplanten behalve tulp bv. ook aardappel, Tagetes, anjer, bol-iris, chinese aster, chrysant, gerbera, koolsoorten, leeuwenbek, lupine, tomaat, Gloxinia, Petunia, Zinnia.