Flesh Browning

Vruchtvleesverbruining


Fruitteelt

Ziektebeeld

Bij zieke appels kleurt het vruchtvlees bruin. Daarbij zijn verschillende soorten verbruiningen mogelijk. De vruchtenschil blijft eerst gezond. Pas later wordt ook de schil beschadigd en krijgt een donkere kleur. Het aangetaste vruchtvlees is gewoonlijk sappig en vast. Meestal strekt de verbruining van het vruchtvlees zich uit tot aan het weefsel tussen de vaatbundels en de vruchtenschil en wordt het klokhuis in het begin niet getroffen. Oorzaak: De precieze oorzaak van vruchtvleesverbruining is niet helemaal duidelijk. De ziekte lijkt echter samen te hangen met een verstoring van het zuurmetabolisme en een van de rijpheid van de vruchten afhankelijke opeenhoping van aceetaldehyde. Deze verstoort de celstructuren en de vrucht wordt oneetbaar.


Relevantie

Vruchtvleesverbruining treedt alleen op bij appels, vooral bij temperaturen tussen de -1 en + 2°C. Gevoelige rassen dienen tijdig geoogst en onder gecontroleerde atmosfeer bewaard te worden.