In Nederland telt Bayer 3 ForwardFarms:
• Akkerbouwbedrijf Het Groene Hart
• Zachtfruit Schalkwijk
• Groentekwekerij BraZander
Bayer werkt binnen het ForwardFarming-concept samen met landbouwbedrijven over de hele wereld om innovatieve oplossingen voor duurzame landbouw in de praktijk te ontwikkelen en demonstreren. Walk the talk! We bouwen kennis op en delen het met boeren en tuinders, burgers, beleidsmakers en andere belanghebbenden, en bevorderen dialoog binnen de keten.
Akkerbouwbedrijf Het Groene Hart
Duurzaam en productief in het hart van de Randstad
Op akkerbouwbedrijf Het Groene Hart van Jasper Roubos worden productiviteit en duurzaamheid met elkaar verenigd. Tussen Den Haag en Amsterdam is ruimte beperkt. Voor boeren is de opbrengst per hectare dus van extra groot belang. Tegelijk moet schaarse natuur beschermd worden en moet de impact voor de omgeving minimaal zijn.
Jasper werkt met onder meer bloemenstroken en bijenhotels die de biodiversiteit bevorderen. Daarnaast heeft hij veel aandacht voor vruchtbare bodems, bijvoorbeeld door bodembedekkers in te zaaien tussen teelten door. Het bedrijf ligt 6 meter onder zeeniveau waardoor het waterbeheer van groot belang is.
Gewasbeschermingsmiddelen probeert Jasper met behulp van digitale hulpmiddelen optimaal voor zowel de gewassen als de omgeving toe te passen. Zo gericht mogelijk dus, qua hoeveelheid, moment en plaats. Om dit te bereiken heeft hij onder meer een ‘smart sprayer’ van Ecorobotix aangeschaft, die alleen daar spuit waar nodig.
Locatie: Abbenes, Noord-Holland, Nederland.
Geschiedenis: Jasper Roubos. Opgericht rond 1870. In 2002 werd de boerderij enkele kilometers verplaatst naar de huidige locatie, vanwege de aanleg van de hogesnelheidslijn. In 2011 nam Jasper het stokje over van zijn vader Jan Roubos.
Bedrijfsomvang: 83 hectare.
Gewassen: Wintertarwe, aardappel, ui, suikerbiet.
Opvallende samenwerkingsverbanden: Aardappelen worden geteeld voor McCain, suikerbieten voor Cosun en uien voor diverse klanten.
Pollinator Care - Varroa-Gate beschermt honingbijen
In samenwerking met imker Erik Dolstra heeft Jasper op Het Groene Hart verschillende bijenhotels laten plaatsen, allemaal voorzien van Varroa-Gates bij de ingang van de bijenkast. De Varroa-Gates zijn luchtsluisapparaten die een kleine hoeveelheid van een stof vrijgeven elke keer dat een bij door de poort gaat. De stof is onschadelijk voor de bij maar houdt de hoeveelheid van voor bijen gevaarlijke mijten onder controle.
‘De boerderij is vernoemd naar het gebied waar we ons bevinden; "Het Groene Hart". We vinden het heel toepasselijk dat het nu een plek is die duurzame landbouwpraktijken tot leven brengt. We zijn altijd geïnteresseerd geweest in duurzaamheid en gemotiveerd om bij te dragen aan een beter milieu. Thuis scheiden we bijvoorbeeld al ons afval en draaien we volledig op zonne-energie.
Toen Bayer ons benaderde om een ForwardFarm te worden, was dat een natuurlijke uitbreiding van het werk dat we al op de boerderij uitvoerden. Bayer ondersteunt ons door innovatieve oplossingen, waardevolle diensten en geavanceerde technologie voor ons bedrijf te leveren, zodat we niet alleen kunnen voldoen aan de behoeften van ons bedrijf, maar ook aan het milieu en de samenleving waarin we leven.’
Jasper Roubos, akkerbouwers
Contacteer ons
We komen graag met je in contact! Neem contact op met Christy van Beek voor vragen of verzoeken.
Zachtfruit Schalkwijk
Fruit telen met aandacht voor de omgeving - een zaak van het hart
Het bessen- en bramenbedrijf van de familie Van Garderen ligt op het eiland Schalkwijk. Het bedrijf wordt dus omringd door het water van het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek, in een uniek landschap dat dateert uit de 13e en 14e eeuw. Opgericht in 1981, heeft de familie het boerenbedrijf laten uitgroeien tot een toonaangevend bedrijf in de fruitsector, met rode bessen en bramen als de belangrijkste gewassen. De familie van Garderen teelt bessen op 35 hectare en koelt en verpakt ruim 12 miljoen pakken fruit van eigen teelt en van derden.
De familie van Garderen zet zich in om op een milieuvriendelijke manier te werken, mede geïnspireerd door de unieke ligging van het bedrijf.
Locatie: Schalkwijk, gemeente Houten, vlakbij Utrecht.
Geschiedenis: Opgericht in 1981, is het landbouwbedrijf nu uitgebreid naar een tweede locatie, waar de ForwardFarming-activiteiten zijn geconcentreerd.
Bedrijfsomvang: 35 hectare.
Gewassen: 30 hectare rode bessen, 4 hectare bramen.
Bodem: Het bedrijf teelt bessen op 35 hectare en koelt en verpakt ook meer dan 12 miljoen pakjes fruit van eigen teelt en van derden. De koelcapaciteit is meer dan 550 ton.
Opvallende samenwerkingsverbanden: ForwardFarming Fruit is een samenwerking tussen Zachtfruit Schalkwijk B.V., Centrale Adviesdienst Fruitteelt, The Greenery en Bayer.
Moderne en duurzame landbouw komt tot leven
Zachtfruit Schalkwijk ondersteunt met een bijenstal de bestuiving van gewassen, wat cruciaal is voor het realiseren van mooie oogsten. Naast de bijenstal beschikt de boerderij ook over insectenhotels die fungeren als schuil- en nestplaatsen voor solitaire bijen en nuttige insecten zoals oorwormen en lieveheersbeestjes.
Digitale hulpmiddelen worden ook gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een druppelirrigatiesysteem dat via tablet of smartphone wordt bediend en zorgt dat water optimaal wordt ingezet.
Beslissingsondersteunende systemen helpen om gewassen optimaal te beschermen op basis van gewasgroei en weersomstandigheden. Waar mogelijk worden biologische middelen ingezet.
Contacteer ons
We komen graag met je in contact! Neem contact op met Christy van Beek voor vragen of verzoeken.
Groentekwekerij BraZander
Duurzame, high-tech tuinbouw
De state-of-the-art BraZander kwekerij wordt gerund door eigenaren Rob Brabander en Paul Zantman. Rob en Paul delen een passie voor het produceren van tomaten en andere groenten van de hoogste kwaliteit. Het gaat dan om opbrengst, maar ook smaak, uiterlijk en duurzaamheidsaspecten.
Rob en Paul werken sinds 2001 samen en gingen in 2018 een samenwerking aan met Bayer. Samen richtten zehet De Ruiter Experience Center op. Het is een centrum waar nieuwe en bestaande rassen onder high-tech en op duurzame wijze worden geteeld. Jaarlijks trekt het centrum duizenden bezoekers, waaronder telers, handelaren, experts en consumenten.
Bezoekers maken niet alleen kennis met de nieuwste technologieën, maar kunnen ook enkele van de ongeveer honderden tomaten- en komkommerrassen van De Ruiter zien, ruiken en proeven. Met het Experience Center werken Rob en Paul samen met het team van De Ruiter aan slimme manieren om smakelijke en gezondere gewassen te telen die zowel milieuvriendelijker als economisch duurzamer zijn.
Locatie: Bleiswijk, vlakbij Rotterdam en Den Haag.
Geschiedenis: Paul en Rob deelden een gemeenschappelijke visie op groenteteelt en bundelden hun krachten in 2001. Na een kleinschalige start breidde BraZander uit naar vijf locaties, waaronder het De Ruiter Experience Center.
Bedrijfsomvang: 12 hectare.
Gewassen: Tomaten en komkommers
‘Hoewel Nederland internationaal bekend staat om zijn innovatieve technologie en best practices in de glastuinbouw, is vaak niet bekend hoe duurzaam we werken en hoe veilig en gezond onze producten zijn. We hopen dat de verbinding met Bayer de glastuinbouw helpt om die boodschap op een duidelijke, transparante en continue manier naar het bredere publiek te brengen.’
Paul Zantman, mede-eigenaar van BraZander
Verantwoord watergebruik
Het BraZander-team maakt gebruik van een systeem van druppelaars om water en voeding naar de tomatenplanten te brengen. Afhankelijk van de fase van het gewas zijn er ongeveer 20 druppelsessies van 90 seconden per dag. Een volwassen plant heeft tussen de 2 en 4 liter water per dag nodig, waarbij de totale hoeveelheid varieert op basis van de hoeveelheid licht die de plant ontvangt en de temperatuur van zijn omgeving. Planten krijgen precies genoeg water in functie lichtintensiteit, vochtigheid en temperatuur, en het team gebruikt een klimaatcomputer om waterefficiëntie te garanderen.
De hoeveelheid water die aan de planten wordt gegeven, is altijd groter dan de opnamehoeveelheid, maar er wordt een drainage van 30% geïmplementeerd om zoutophoping in de wortelzone te voorkomen. We verzamelen en hergebruiken al het water dat de plant niet opneemt, zodat er geen water wordt verspild. Zelfs het condenswater aan het plafond van de kas wordt gerecycled.
Contacteer ons
We komen graag met je in contact! Neem contact op met Jan Kamper voor vragen of verzoeken.