Rupsenbestrijding wordt steeds grotere uitdaging in blauwe bes

Rupsenbestrijding wordt steeds grotere uitdaging in blauwe bes

 

Kevin Voesten (rechts) is operationeel directeur bij Driessen Blueberries B.V. in Melderslo (Lb.).Het bedrijf teelt ca. 70 hectare blauwe bessen (met 11 verschillende rassen). Driessen Blueberries heeft acht vaste medewerker in dienst. Tijdens de oogstperiode zijn er zo’n 140 tot 150 plukkers aanwezig. De afzet van de blauwe bessen verloopt volledig via ABB Growers in Horst. Rik Lenssen (links) is teeltadviseur fruitteelt bij Mertens.

 

Het is half juni en de buitentemperatuur is opgelopen tot tropische waarden. Kevin Voesten en Rik Lenssen drinken een kop koffie in de koele kantine van Driessen Blueberries. ,,Het is een voorjaar van uitersten. De afgelopen maand baalden we van het koude, natte weer en nu zitten we alweer over de 30 graden. Dat doet wel wat met de bessen’’, zegt Lenssen. Terugblikkend op de afgelopen maanden ziet hij dat de start voor blauwe bessen niet overal even vlekkeloos is verlopen. ,,Her en der zijn er door de kou toch wel wat miszettingen geweest en zijn er vruchten weggevallen. En van de bessen die er wél zijn is het nog even afwachten hoe sterk ze zijn.’’ Voesten ziet het wat minder zorgelijk in en verwacht dat de schade meevalt. ,,De afgelopen weken hebben de vruchten flink wat achterstand in kunnen halen. De eerste bessen zijn nu al mooi aan het verkleuren. Ik verwacht dat we begin juli gewoon aan het oogsten zijn’’, zegt hij.

 

 

Voesten en Lenssen maken een controleronde door de blauwe bessen.

 

 

Bacterie-preparaten

Vandaag gaat het gesprek over de insectenbestrijding. Zowel Voesten als Lenssen merken dat dit steeds ingewikkelder wordt in blauwe bessen. Met name voor de bestrijding van rupsen – en wat specifieker de kleine wintervlinder en de bladroller – is het aantal beschikbare middelen behoorlijk minder geworden. ,,Steward is afgelopen jaar vervallen en Tracer® en Exirel® reserveren we liever voor de bestrijding van Suzukii fruitvlieg, later in het seizoen. Dan blijven er in de toekomst alleen nog een aantal biologische bacterie-preparaten over voor de rupsen’’, zo vat Voesten die situatie maar vast samen. Ook Lenssen verwacht dat Bt’s (preparaten op basis van Bacillus thuringiensis, red.) een grotere rol gaan spelen bij de bestrijding van rupsen, al dan niet noodgedwongen. ,,Biologische middelen zijn niet de gemakkelijkste en vaak ook niet de goedkoopste in gebruik. Maar met de sterk toenemende restricties voor chemische middelen wordt het gebruik dáárvan ook niet gemakkelijker. Biologische middelen zullen dus steeds gangbaarder worden in de teelt. Het daarom belangrijk om er ervaring mee op te doen.’’

 

 

Her en der zijn er vanwege het koude, natte weer wat miszettingen geweest (links bij de vingers) en vallen er wat vruchten weg, maar over het algemeen lijken de gewassen goed.

 

Ervaring met XenTari

Van de vier meest bekende (en meeste gebruikte) Bt’s in blauwe bessen – XenTari, Florbac, CoStar® en DiPel® – heeft Voesten met de eerste drie al wat ervaring opgedaan. ,,Dat was een aantal jaren geleden, toen het gebruik van deze middelen nog deels in de kinderschoenen stond en de kennis erover ook nog niet zo groot was. Eerlijk gezegd was ik toen niet echt onder de indruk van de prestaties, maar dat kwam ook omdat er toen nog meerdere chemische middelen waren waarmee we het resultaat vergeleken. Maar nu de situatie is veranderd en we steeds meer móeten vergroenen, kunnen we die Bt’s wel eens hard nodig hebben.’’

 

Mede op advies van Lenssen is dit voorjaar (opnieuw) XenTari ingezet tegen rupsen, al was dat vanwege het koude en donkere weer best een uitdaging. ,,XenTari heeft licht, zon en een beetje temperatuur – minimaal 15 graden - nodig voor een goede werking. En dat was er de hele maand april niet. Daarom hebben we gewacht tot begin mei. De toepassing is daardoor iets çuratiever geworden dan misschien wenselijk is, maar het heeft wél goed gewerkt tegen de rupsen’’, zo blikt de adviseur terug.

 

Het beste tijdstip om XenTari in te zetten is wanneer de rupsen ongeveer een speldeknop groot zijn. ,,Dan krijg je het beste effect. Maar als er op dat moment geen zonnetje is, dan kun je beter wachten. De bacillus-bacterie in het middel heeft namelijk zonlicht nodig om actief te worden. XenTari toepassen bij koud en donker weer heeft daarom geen enkele zin; het werk dan gewoon niet’’, zo bedrukt hij nog maar eens.

 

Ook belangrijk is dat het blad zo volledig mogelijk wordt geraakt, want de rupsen eten immers het blad. Het beste kan met een grove druppel worden gespoten met niet teveel druk. ,,Zeven bar is zo’n beetje het maximum, want anders spatten de druppels uit elkaar en wordt de dekking beduidend minder’’, zo weet de adviseur.

 

 

Rupsen van de wintervlinder leggen hun eitjes tegen de bloemknoppen en vreten de bloemen op.

 

‘Ga ermee aan de slag’

Voesten merkt op dat de theorie achter het middel hem wel duidelijk is, maar dat de praktische toepassing toch lastig blijft zonder goede begeleiding. ,,Hoe weet je dat je op het goede tijdstip spuit? Hoeveel dagen speling heb je voor een effectieve werking? Dat blijven toch lastige vragen… Gelukkig kunnen we daarover sparren met Rik. Zo proberen we telkens weer een stapje verder te komen in vergroening.’’ Lenssen erkent dat de ‘Bt-materie’ soms weerbarstig is, maar wél de weg naar de toekomst. ,,Je moet het zélf proberen om te ervaren hoe een middel als XenTari werkt. Nu kán het nog, straks zal het misschien een keer móeten, dus ga ermee aan de slag.’’

 

 

Tracer® is een geregistreerd handelsmerk van Corteva Agriscience

Exirel® is een geregistreerd handelsmerk van FMC

CoStar® is een geregistreerd handelsmerk van Certis Belchim

DiPel® is een geregistreerd handelsmerk van Valent BioSciences