Voorkomen dat uien stilstaan in groei

Voorkomen dat uien stilstaan in groei


,,Op de wat zwaardere grond willen de uien soms wat moeilijk op gang komen. Een middel als Serenade, dat de beworteling stimuleert, kan dan een heel mooi duwtje in de rug zijn.’’ Dat zegt Jilles Boer uit Bant (Fl.). Sinds 2023 past hij een grondbehandeling met Serenade toe in zijn uien. Hoewel hij het lastig vindt om het concrete effect van het middel te duiden, ziet hij na twee seizoenen telkens een positieve invloed op de groei. ,,Uiteindelijk wil ik gewoon zoveel mogelijk tonnen oogsten en daarvoor mag het gewas niet stilstaan. Elk hulpmiddel dat de uien aan de groei houdt, is wat mij betreft het inzetten waard.’’


Jilles Boer heeft een akkerbouwbedrijf van ca. 60 hectare in Bant (Fl.). De hoofdteelt is pootaardappelen. Verder verbouwt hij zaaiuien, suikerbieten en wintertarwe.


Het is begin november en bij Jilles Boer is het afleverseizoen voor pootgoed alweer in volle gang. Samen met zijn partner Wikje de Jong draait hij een partij Orchestra’s, een vroeg tafelaardappelras bestemd voor de Nederlandse markt. Verderop in de schuur staan nog zo’n tien verschillende rassen klaar in kisten, allemaal voor handelshuis Meijer Potato.


Boer zijn passie ligt duidelijk bij de pootaardappelen, zo blijkt tijdens een gesprek in de bedrijfskantine. ,,Bijna alles op dit bedrijf is op teelt van hoogwaardige pootgoed gericht. Daarmee moeten we het immers verdienen.’’ Om dit laatste te onderstrepen vertelt hij dat er in de buurt onlangs grond is verkocht voor meer dan € 200.000 per hectare. ,,Hoewel je daar in mijn ogen geen enkele sluitende saldoberekening bij kunt maken, geeft het wel aan dat je in de Noordoostpolder min of meer gedwongen wordt om voor hoogsalderende gewassen te gaan. Graan telen om je bodem te verbeteren en te ontlasten komt daardoor steeds meer in de verdrukking. Vooral jongere boeren kunnen zich dat amper meer permitteren'', zo geeft hij zijn zorgen weer.


Zelf overweegt hij om juist wat meer tarwe (of vlas) te gaan telen en een streep te zetten door grondverhuur voor lelies. ,,Daardoor ben ik weer meer eigen baas over mijn grond, worden er minder ziekten en onkruiden versleept en hoop ik de aardappelopbrengst weer met een ton of vijf omhoog te krijgen.’’


Robuuste uienteelt

Behalve de pootaardappelteelt, probeert Boer ook de uienteelt steeds verder te optimaliseren. Jaarlijks teelt hij zo’n 8 hectare zaaiuien in een rotatie van 1-op-6. Een ruimere rotatie zou hij best willen, maar dat is gezien de grond die hij in eigen beheer heeft (60 hectare) eigenlijk geen optie. Wél probeert Boer de teelt robuuster te maken. Daarvoor sloot hij zich onder andere aan bij de studieclub ‘Zoektocht naar een robuuste teelt van peen en uien’, waarin twaalf uientelers uit de Noordoostpolder participeren. Toen Agrifirm hem begin vorig jaar benaderde om deel te nemen aan een proef rondom de inzet van het biologische middel Serenade, sloot dat volgens Boer mooi aan bij zijn eigen zoektocht en bij die van de studieclub.


Betere beworteling

Om de resultaten met Serenade zo goed mogelijk in beeld te krijgen, werd in het eerste seizoen (2023) op de helft van het areaal - 4 hectare – een grondbehandeling met het middel Rudis uitgevoerd (tegen Fusarium). Op de helft daarvan - 2 hectare – werd ook nog eens 5 l/ha Serenade daaraan toegevoegd. Afgelopen seizoen werd deze opzet herhaald. Hoewel Boer het lastig vindt om het concrete effect van het middel te duiden (‘daarvoor zijn de jaarinvloeden gewoon te groot geweest’), zag hij in beide teeltjaren telkens een wat betere beworteling op de percelen waar Serenade was toegepast. ,,Uiteindelijk groeiden die percelen net iets beter door. Vooral op de wat zwaardere grond, waar de uien soms wat moeilijk op gang komen, kan het middel zo toch even een duwtje in de rug geven en voorkomen dat de uien net even stil gaan staan. Dat is voor mij voldoende reden om komend seizoen op alle uienpercelen Serenade toe te passen’’, zo geeft Boer zijn visie weer.


Ook in pootaardappelen

Behalve in uien wil Boer komend seizoen ook in z’n pootaardappelen Serenade toepassen. ,,In de uien zie ik dat het werkt, maar ook van collega’s uit de pootgoedsector hoor ik positieve geluiden over het middel. Veel gebruikers noteren over de jaren heen een iets hoger tal en ook een wat betere schilkwaliteit. Dat zijn toch effecten waar we als pootgoedteler ons voordeel mee kunnen – en in de toekomst misschien wel móeten doen’’, zo besluit hij.


Farmvlog


Behalve akkerbouwer is Jilles Boer ook een bekende vlogger. Al vijf jaar lang maakt hij wekelijks een vlog over de actuele werkzaamheden op zijn akkerbouwbedrijf. Inmiddels zijn er meer dan 250 afleveringen verschenen en heeft Boer zo’n 22.000 abonnees op Youtube en scoort hij meer dan 200.000 views per maand. Benieuwd naar zijn video’s? Zoek op: Farmvlog.