Dit seizoen gaat een tiental uientelers in Flevoland en de Noordoostpolder op proefbasis aan de slag met het biologische middel Serenade. Hoofddoel is om meer kennis op te doen rondom de werking van het middel tegen Fusarium en witrot. Daarnaast worden verschillende manieren van toepassen onderzocht. Akkerbouw Koerier nam een kijkje bij drie uientelers.
Serenade heeft in maart 2023 een uitbreiding gekregen als grondbehandeling in de teelt van zaaiuien. Serenade kan daardoor in alle ui-achtigen (zaaiuien, plantuien, zilveruien, picklers, sjalotten, bosuien en knoflook) worden ingezet als bodembehandeling voor de beheersing van bodemgebonden ziekten.
‘Alles wat helpt tegen Fusarium is meegenomen’
Rick Meijer heeft samen met collega en buurman Arno Koeman (op trekker) een uienzaaimachine. Gezamenlijk zaaien ze ongeveer 35 hectare uien.
,,Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe ontwikkelingen. Dus toen Agrifirm ons vroeg om Serenade toe te passen in de uien, hebben we meteen toegezegd’’, zegt Rick Meijer, die aan de Hondweg in Dronten een perceel uien zaait. Een dag eerder heeft hij volvelds een combinatie van Rudis en Serenade gespoten, dat meteen daarna met een rotorkopeg is ingewerkt. Omdat Meijer al langer Rudis toepast voor het zaaien (tegen Fusarium), vergt de toevoeging van Serenade voor hem geen extra handeling. ,,Je hoeft er alleen maar een extra bus bij te gooien. Dat is het wel zo’n beetje.’’ Bij het spuiten gebruikt hij zo’n 250 liter water per hectare.
Gevraagd naar de verwachtingen van het middel Serenade, toont Meijer zich realistisch. ,,Ik heb twee banen met Serenade gespoten, wat neer komt op zo’n twee hectare. We kunnen het straks dus gaan vergelijken met de rest van het perceel. Ik hoop natuurlijk dat we resultaat gaan zien op Fusarium, ook al zijn het maar kleine stappen.’’
‘Positieve ervaringen in pootgoed, nu testen in uien’
Aad van Schendel klapt de veldspuit weer in nadat er Rudis + Serenade is gespoten. Kort daarna wordt de grond klaargemaakt en volgt het zaaien.
Tijdens een van de spaarzame droge dagen is maatschap van Schendel in Marknesse druk bezig met uien zaaien. ,,We gaan ook vannacht door, want voor morgen wordt alweer wat regen voorspeld’’, zegt Aad van Schendel, terwijl hij van de veldspuit afstapt. Voorafgaand aan het zaaien heeft hij een combinatie van Rudis en Serenade (en ook Rudis solo) gespoten tegen Fusarium. ,,Agrifirm vroeg ons of we mee wilden doen aan deze praktijkproef. Dat doen we graag, te meer we al wat ervaringen hebben met Serenade in pootgoed. We zien dat het een positief effect heeft op de schilkwaliteit, dus in die teelt gaan we zeker mee door. Tegelijkertijd maakt ons ook wel nieuwsgierig wat het middel tegen Fusarium in uien kan doen.’’
ZZP-er Jurjen Gouweleeuw zaait de uien voor de maatschap Van Schendel.
‘Rudis is al standaard, nu zien wat Serenade kan bieden’
Miel (links) en Jeroen Maerman hebben samen met hun ouders een akkerbouwbedrijf op twee locaties: Nagele en Emmeloord. Jaarlijks wordt er zo’n 30 hectare uien geteeld.
Vlak bij Emmeloord zaaien de broers Maerman uit Nagele een perceel uien. Jeroen doet het voorwerk met een sneleg, broer Miel doet het zaaiwerk. Miel vertelt dat er een dag eerder Rudis en Serenade gespoten is tegen Fusarium. ,,Rudis is bij ons al een standaard toepassing geworden. We zien dat dit middel meehelpt om betere kwaliteit uien te telen. De meerwaarde van Rudis heeft zich bij ons dus wel bewezen. Hopelijk kan de combinatie met Serenade nog iets extra’s bieden’’, zo blikt Miel alvast vooruit.
Hoewel hij naar eigen zeggen niet zo’n ‘proefboer’ is, wilde hij – op verzoek van Agrifirm – nu wel meedoen. ,,Het is een tamelijk eenvoudige en laagdrempelige praktijkproef. Dat kunnen we als bedrijf nog wel redelijk makkelijk inpassen. Bovendien zullen we toch kennis op moeten doen over biologische middelen. Dit is een makkelijke gelegenheid daarvoor.’’