Oppervlakkige afspoeling van (restanten van) gewasbeschermingsmiddelen is een belangrijke bron voor overschrijdingen. Door het aanleggen van infiltratiegreppels kan afspoeling voor een flink deel worden voorkomen. Hieronder een aantal mogelijkheden om deze greppels aan te leggen.
Tekst & foto’s: Luc van der meer
Drie opties om infiltratiegreppels te maken
1. Infiltratiegreppel vlak naast ruggen of zaaibed
Deze infiltratiegreppel ligt tussen de kopakker en de ruggen in. Afstromend water vanaf het perceel wordt in de infiltratiegreppel opgevangen en infiltreert daar. Aanleg van de infiltratiegreppel kan aan één kant van het perceel, bij een bolle ligging van het perceel aan twee kanten.
2. Infiltratiegreppel parallel aan de sloot
Bij deze infiltratiegreppel stroomt het water eerst over de kopakker of bufferstrook en kan daar al infiltreren. Hierdoor is het risico op overstroming van de infiltratiegreppel kleiner dan bij een infiltratiegreppel vlak naast de ruggen of het zaaibed.
3. Cascadegreppel
De cascadegreppel is een combinatie van de twee voorgaande opties. Bij een cascadegreppel graaft u een tweede infiltratiegreppel vlakbij de sloot en parallel aan de eerste infiltratiegreppel. Hier zijn beide greppels met elkaar verbonden door middel van buizen onder het kopeind door. Ook kan de greppel gevuld worden met compost, dit bevordert de binding van gewasbeschermingsmiddelen en voorkomt instorten van de greppel.
Bron: Toolboxwater.nl
Blijvende infiltratiegreppel werkt uitstekend
De aanleg en het onderhoud van infiltratiegreppels worden vaak gezien als een tijdrovende klus die elk teeltseizoen opnieuw uitgevoerd moet worden. De onderstaande infiltratiegreppel bewijst echter het tegendeel. Hoewel de greppel vrijwel onzichtbaar is, ligt er in de bufferstrook van dit perceel al vier jaar een infiltratiegreppel.
Op de humusrijke zandgrond van dit perceel, dat lichte hoogteverschillen kent, trad vroeger snel afspoeling op richting de perceelsloot. Om dit tegen te gaan, is een ruime bufferstrook aangelegd. Vier jaar geleden is besloten hier ook een infiltratiegreppel in te leggen. Inmiddels is deze greppel onder de grasmat van de bufferstrook verdwenen, maar zijn werking is onveranderd gebleven. Bij hevige regenbuien remt de bufferstrook met de greppel de afspoeling zodanig dat zelfs de slootkant, die voorheen om de twee jaar hersteld moest worden, intact blijft.
De aanleg van deze bloemrijke bufferstrook en infiltratiegreppel werd destijds ondersteund door een project gericht op het bevorderen van de waterkwaliteit van de Drentsche Aa. Enkele jaren later blijkt uit de praktijk dat telers veel voordelen ondervinden van bufferstroken rondom percelen. Deze bufferstroken zijn uitstekend geschikt voor de aanleg van infiltratiegreppels in diverse vormen en afmetingen.
Win een verrassingspakket met jouw foto van een infiltratiegreppel!
Bayer CropScience organiseert een prijsvraag om aandacht te vragen voor het belang van infiltratiegreppels voor het opvangen van afspoelend water en hiermee afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te voorkomen.
Deel jouw foto en maak kans op een verrassingspakket t.w.v. €100,-!
Een infiltratiegreppel is een smalle, ondiepe geul die parallel aan een sloot loopt. In plaats van water direct in de sloot af te voeren, stroomt het eerst door deze greppel. Tijdens deze reis door de bodem worden restanten van gewasbeschermingsmiddelen afgebroken, wat bijdraagt aan betere waterkwaliteit. Dit proces kan versneld worden door de greppel te vullen met compost.
Hoe doe je mee?
📷 Maak een foto van een infiltratiegreppel
📤 Deel op Facebook (@BayerCropNL) of X (@BayerCropNL) met #infiltratiegreppel
⏰ Inzenden kan tot 1 juni 2025
Waarom meedoen?
Infiltratiegreppels verminderen uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen, vooral in natte periodes. Zo werk je actief mee aan schoner water!
De 5 winnaars worden in juni bekendgemaakt en uitgenodigd voor een interview. Inzendingen kunnen gedeeld worden via onze kanalen.