Voortdurend slimmer, kwalitatiever en duurzamer telen. Dat is dé grote missie voor kwekerij Joost Sterke in Haaren (N-Br.). Een belangrijke factor daarin is de vergroening en verduurzaming van de gewasbescherming. Dat gebeurt onder andere met het middel BIO 1020, dat succesvol tegen taxuskever wordt ingezet.
Joost Sterke heeft een plantenkwekerij in Haaren (N-Br.). Op een oppervlakte van 50 ha buitenteelt, 5 ha containerveld en 1,4 hectare kas teelt het bedrijf zo’n 250 verschillende soorten heesters. Photinia, Prunus, Taxus, Fagus en diverse siergrassen zijn de belangrijkste soorten. Joost Sterke heeft 15 vaste medewerkers in dienst.
Investeren in innovatieve teeltkennis: bij kwekerij Joost Sterke in Haaren is het al vele jaren een vanzelfsprekendheid. ,,We investeren veel in precision farming. Planten, snoeien, rondsteken en ondersnijden gebeurt bij ons allemaal op GPS.
Met behulp van een bodemscanner brengen we heel gericht voeding en water aan via ondergrondse druppelslangen.
Met een drone tellen we onze planten en meten we ook meteen de formaten. Dat alles levert een schat aan informatie op, waarmee we onze producten en bedrijfsvoering telkens weer een stukje beter en efficiënter kunnen maken’’, zo vat eigenaar Joost Sterke de sterke ‘innovatiedrive’ samen.
In de kantine laat hij op de computer zien wat er met behulp van scanners, sensoren en andere precisie-apparatuur allemaal gemeten kan worden in en rondom de plant en hoe daar met gerichte voeding en vocht op ingespeeld kan worden via een uitgebreid netwerk van ondergrondse druppelslangen.
,,Alle maatregelen die we nemen zijn gericht op een regelmatige groei met zo min mogelijk stress. Daardoor verbeteren we niet alleen de kwaliteit en uniformiteit van onze producten, maar zorgen we er ook voor dat ziekten en plagen zo min mogelijk kans krijgen.’’
Minder chemie, maar zéker niet zonder
Hoewel er voor wat betreft plantweerbaarheid- en gezondheid zeker iets te winnen valt met een uitgekiende watergift en voeding, blijven gewasbeschermingsmiddelen absoluut noodzakelijk om ziekten en plagen de baas te blijven, zo benadrukt de plantenkweker. Van de drie belangrijkste ziekten en plagen op zijn bedrijf - meeldauw, dopluis en taxuskever - is vooral bij meeldauw concreet ‘iets te halen’ met voeding en water.
,,De afgelopen jaren zijn we naar schatting zo’n 30 procent minder chemie gaan gebruiken tegen meeldauw. Die winst zou je dus op het conto van een beter uitgebalanceerde voeding en watergift kunnen schrijven… Maar dan nog hebben we gewoon gewasbeschermingsmiddelen nodig om meeldauw onder controle te kunnen houden.
Even flink schudden aan de taxusplanten en vervolgens kijken of er taxuskever onder ligt. Volgens Sterke is dit een eenvoudige, maar zeer doeltreffende manier om te controleren op taxuskever. Mede door de inzet van BIO 1020 is taxuskever goed onder controle te houden.
BIO 1020 tegen taxuskever
Wél probeert de kweker waar mogelijk een slag te maken naar meer duurzamere middelen. Een mooi voorbeeld daarvan is het gebruik van BIO 1020 tegen taxuskever. Sterke vertelt dat deze plaag in een groot aantal van zijn teelten schade kan veroorzaken, zoals in Taxus, Thuja, Photinia, Rhododendron en Viburnum. ,
,We passen BIO 1020 toe bij alle soorten die gevoelig zijn voor taxuskever. Dat gebeurt tijdens het planten, waarbij we een kleine hoeveelheid BIO 1020 in een mengsel met langwerkende meststoffen in de boorgaten meegeven. De schimmel zit daardoor meteen rondom de plant en kan de larven van taxuskever dan meteen aanpakken’’, zo legt hij uit. Om de schimmel actief te houden, moet de grond er rond omheen (enigszins) vochtig blijven. Sterke kan hierop sturen met de ondergrondse druppelslangen die overal in het veld liggen. Hoewel taxuskever met BIO 1020 niet volledig te bestrijden is, is de plaag wel goed beheersbaar in alle gevoelige teelten op het bedrijf.
,,Wat dat betreft is het middel een belangrijke schakel binnen ons bedrijf die we niet graag meer zouden missen. En het feit dat BIO 1020 ook nog eens biologisch is, maakt het naar de toekomst alleen maar belangrijker, zo besluit de boomkweker.