,,Het is eigenlijk heel simpel: we willen met ons bedrijf vooruit. En daar hoort vergroening van de gewasbescherming gewoon bij.’’ Dat zegt boomkweker Rens van den Oever uit Son en Breugel. Afgelopen seizoen lag op zijn bedrijf een proef in Amelanchier, Ribes en Photinia waarin een ‘groen’ en een chemische spuitschema met elkaar zijn vergeleken. ,,Daarin hebben we gezien dat een groen schema qua eindresultaat niet onderdoet voor een chemisch schema.’’
Rens van den Oever (rechts) is mede-eigenaar, samen met broer Wouter van boomkwekerij M. van den Oever in Son en Breugel (NB). Het bedrijf omvat ca. 20 hectare containerteelt waarop ca. 300 verschillende soorten sierheesters en coniferen worden gekweekt. François van Abeelen (links) is adviseur boomteelt bij Delphy.
Groen versus gangbaar
Volgens beide mannen heeft het groene schema verrassend goed gepresteerd op ziekten en plagen - en in Amelanchier en Ribes zelfs nog iets beter dan het chemische praktijkschema. Begin oktober zijn die verschillen nog steeds zichtbaar op de proeflocatie. In Amelanchier lamarckii is in het ‘groen’ gespoten gedeelte minder echte meeldauw te vinden dan in het gangbaar gespoten deel. Voor Ribes (Jonkheer van Tets) geldt min of meer hetzelfde: waar in het gangbaar gespoten deel nog wat schade door luis en echte meeldauw te vinden is, is het groen gespoten deel zo goed als schoon.
Hoewel beide mannen benadrukken dat het belangrijk blijft om chemisch middelen achter de hand te hebben, durven ze wel te stellen dat het toegepaste groene (test)schema niet onder doet voor de huidige praktijkschema’s. ,,Wat we nu zien is dat het stelselmatig preventief toepassen van Serenade en Flipper Plus een voortdurende remming geeft tegen ziekten en plagen. Dat is denk ik de belangrijkste kracht van dit groene schema’’, zo stelt Van Abeelen. Van den Oever voegt toe dat hij al langer Serenade toepast in zijn teelten, meestal in combinatie met biostimulanten en bladmeststoffen en dat de resultaten tegen meeldauw en diverse bladvlekkenziekten prima zijn. Ook merkt hij dat zijn personeel het prettiger vindt om met groene middelen te werken dan met chemie. ,,Nu we die keuze hébben, proberen we daar ook zoveel mogelijk aan tegemoet te komen’’, aldus de boomkweker.
Waar in het gangbaar gespoten deel nog wat schade door luis en echte meeldauw te vinden is (foto boven), is het groen gespoten deel zo goed als schoon (foto onder).
Persoonlijke uitdaging
Dat het groene schema iets duurder is dan de gangbare, chemische schema’s is wat hem betreft geen issue. ,,Veel belangrijker vind ik dat we met ons bedrijf verder komen in duurzame teeltmethodes. Wat dat betreft zie ik het als een persoonlijke uitdaging om qua MPS zo hoog mogelijk te scoren, al zouden we daar door de retail wel wat beter voor beloond mogen worden’’, zo voegt hij daar op de valreep nog even aan toe.
*Flipper Plus is op dit moment alleen toegelaten in bedekte teelten. Toelating in de buitenteelt wordt in 2025 verwacht.