Greenhouse_Horticulture_Courier_2023_Article_Header.jpg

C&M Kester - Preventief tegen schimmels: "Plant een extra stukje bescherming meegeven"


Als specialist in bloeiende potplanten heeft C&M Kester uit Honselersdijk te maken met diverse teeltuitdagingen. Het voorkomen van schimmels is daar één van. Dat doet het bedrijf bij voorkeur op een groene manier. In samenwerking met groeispecialist Van Iperen is die aanpak zeer succesvol, zo laat Cornee Kester weten.


Cornee Kester en Henk van de Meer


C&M Kester werd in 1998 opgericht door Cornee en Marino Kester. In 2010 bouwden zij een Groen Label Kas op de huidige locatie in Honselersdijk. Daar beschikt het bedrijf nu in totaal over 42.000 m2 aan teeltoppervlakte, met een aparte opkweek-, afkweek- en afleverruimte. “We zijn gespecialiseerd in bloeiende potplanten, waarbij ieder seizoen zijn eigen plantje heeft”, vertelt Cornee Kester. “We telen cyclamen, fuchsia’s, poinsettia’s, zonnebloemetjes en wat portulaca’s. Vaak hebben we twee producten tegelijk om af te leveren.”


Juiste koers

Bij de teelt wordt veel samengewerkt met Van Iperen. “Zij ondersteunen ons onder andere in de bemesting en de gewasbescherming en dat gaat heel goed”, laat Kester weten. De samenwerking tussen beide partijen ontstond doordat de kwekerij steeds verder groeide, waardoor de behoefte aan goed advies toenam. “Ik vind het fijn om te weten of ik de juiste koers aanhoud, wat ik beter kan doen gedurende het seizoen en hoe we stappen kunnen maken qua kwaliteit. Daar krijg ik goede feedback op terug van Henk en zijn collega’s bij Van Iperen.”


Die Henk is Henk van der Meer, technisch specialist bij Van Iperen. Hij ervaart de samenwerking ook als prettig, zo geeft hij aan. “We proberen voorafgaand en tijdens het seizoen de juiste adviezen te geven, passend bij de bedrijfsvoering. Na elk seizoen evalueren we ook wat we een jaar later beter of anders kunnen doen. Bijvoorbeeld door meer groene middelen in te zetten, zoals de wens bij C&M Kester is. Maar voor de inzet van groene middelen, moet je wel anders gaan denken, meer preventief.”


Kester: “Voorheen gebruikte ik meer chemie als reactie op problemen die in de kas ontstonden, bijvoorbeeld bij schimmels. Nu werken we ook veel meer met biostimulerende middelenwaardoor de plant weerbaarder wordt tijdens de teelt en in de afleverfase. Je maakt de plant daarmee in feite sterker tegen invloeden van buitenaf.”



Breedwerkend

Op de kwekerij worden producten als Luna Privilege, Serenade en Batavia toegepast. “Bij poinsettia wordt bijvoorbeeld al vroegtijdig Batavia toegepast om witte vlieg te voorkomen. Daarnaast wordt de toepassing van Serenade preventief opgebouwd om schimmels tegen te gaan en wordt de plant daarna nog eens extra versterkt met Luna Privilege”, zo geeft Van der Meer aan. Serenade is een breedwerkend bedekkingsfungicide ter bestrijding van diverse soorten schimmels zoals Fusarium, Botrytis en echte meeldauw. Kester: “Als je een vochtig najaar hebt, met veel schimmelproblemen, ga je toch met elkaar overleggen of het niet beter is om uit voorzorg al eerder te handelen. Op die manier kun je de uitval door schimmels beperkt houden. Daarbij moet natuurlijk wel het hele plaatje kloppen, van klimaat en activiteit in de plant tot bemesting en luchtvochtigheid. Met middelen alleen ga je het niet redden, maar als alles klopt, dan kun je echt resultaat boeken met Serenade.”


Voorheen werden veel meer chemische middelen toegepast, puur op basis van de kalender, geeft Kester aan. “Daarom heb ik contact gezocht met Van Iperen, omdat ik mij daar niet langer goed bij voelde. Zo zijn we uitgekomen bij Serenade, dat we nu dus in het begin van de teelt aangieten. Verder spuiten we met Luna Privilege en ook Batavia is een goed effectief middel tegen insecten. Ik moet zeggen: in het verleden hebben lang niet alle chemische middelen altijd hun werk gedaan. Nu zie je dat je met minder chemie en juist met meer plantversterkende en groene producten een veel beter resultaat behaalt, wat ook nog eens beter voor de plant is. Ik ben daarom meer gaan sturen op wat ik waarneem en vertrouw ook op het advies van mijn adviseurs. Maar tegelijkertijd blijft de noodzaak ook bestaan om een goede chemische correctie uit te kunnen voeren op de momenten dat het écht niet anders kan.”


Meer vooruit denken

Volgens Van der Meer is vertrouwen op groene producten een belangrijke voorwaarde, maar kun je als teler inmiddels ook gewoon kijken naar de resultaten in de praktijk. “Batavia doet gewoon wat het moet doen, maar bij de inzet van Serenade moet je vooruit gaan denken. Normaal gesproken constateer je Botrytis en gebruik je een product om de Botrytis af te doden. In dit geval ga je echter iets toedienen terwijl je nog helemaal niets hebt. Dat doe je in eerste instantie dus op basis van vertrouwen, maar daarna op basis van de goede ervaringen die je hebt. En vergeet niet dat je met het aangieten van Serenade ook gewoon een gezondere plant en sterker wortelgestel krijgt. Dat zie je daadwerkelijk terug.” Daar komt nog bij dat Bayer, als producent van deze producten, zelf ook veelvuldig proeven doet voordat de producten op de markt komen, geeft Van der Meer aan. “Die resultaten helpen zeker mee om dat vertrouwen te versterken.”


Naast preventief denken, is C&M Kester overigens ook meer gaan denken vanuit de keten. “Om ervoor te zorgen dat de plant óók beschermd is als hij de kwekerij verlaat. Je weet nooit wat er verderop in de keten met een product gebeurt”, aldus Kester. “Hoe zijn de omstandigheden in de vrachtwagen, in welke ruimte komt de plant te staan? Door ook daar rekening mee te houden, kun je ervoor zorgen dat de plant weer een stukje extra bescherming meekrijgt.”