Loonbedrijf ‘Us Bilang’ in Hoornsterzwaag (Fr.) is grotendeels gericht op de veehouderij. ,,Gras, maïs en mest. Daar praten we hier heel veel over’’, zo geeft werkvoorbereider Alex Drint het kernachtig weer. De onkruidbestrijding in maïs is met bijna 1000 hectare een flinke klus. Om probleemonkruiden als gladvingergras, haagwinde en gierstgrassen de baas te blijven wordt steeds vaker een vooropkomst-bestrijding uitgevoerd. Voor de hoofdbespuiting wordt dit jaar een combinatie van Laudis en Monsoon Active ingezet – waar nodig versterkt met middelen tegen specifieke onkruiden als varkensgras, veelknopigen en aardappelopslag.
Alex Drint (rechts) is werkzaam bij loonbedrijf ‘Us Bilang’ in Hoornsterzwaag (Fr.). Het loonbedrijf richt zich met name op werkzaamheden voor de veehouderij (gras, maïs, mest). Jan Harm Oosterhuis is adviseur bij WPA Robertus.
Het is eind maart en het voorjaar wil nog niet echt vlotten. Na weer een aantal dagen met regen liggen de werkzaamheden op het land bij loonbedrijf ‘Us Bilang’ zo goed als stil. ,,We zouden graag mest willen rijden op maïsland, maar dat zit er de komende dagen niet in. Gelukkig hebben we nog werk met sleufsilo’s uitbreiden en kavelpaden aanleggen. Wat dat betreft kunnen we merken dat melkveehouders financieel een goed jaar achter de rug hebben; er wordt weer wat geïnvesteerd.’’ Aan het woord is Alex Drint die naar eigen zeggen als ‘regelaar en manusje van alles’ fungeert binnen het loonbedrijf.
Vandaag gaat het gesprek over de onkruidbestrijding in maïs. Voor de ‘inhoudelijke ondersteuning’ is ook Jan Harm Oosterhuis van WPA Robertus aanwezig. Hij is al vele jaren kind aan huis bij het loonbedrijf en kent het gebied en ook de percelen goed. ,,We weten allebei wel ongeveer welke onkruiden waar staan en wat er nodig is om die onder controle te houden. Over de te volgen strategie zijn we het meestal snel eens en dat werkt toch wel erg makkelijk’’, zegt Drint.
950 hectare maïs spuiten
De onkruidbestrijding is met een jaarlijks areaal van zo’n 950 hectare een behoorlijke klus voor het loonbedrijf. ,,Op tijd beginnen – zo rond het 2- tot 3- bladstadium van de maïs - is voor ons heel belangrijk. Vooral om goed werk af te kunnen leveren, maar ook om later in het seizoen niet in tijdnood te komen’’, zegt Drint. De twee beschikbare veldspuiten – een getrokken Dubex van 5000 liter met een boombreedte van 33 meter en een kleinere, gedragen Lemken van 24 meter – zijn allebei vol in bedrijf voor de onkruidbestrijding. ,,De grote vooral om meters te maken, de kleine vooral om flexibel bij te kunnen springen.’’
Gevraagd naar de belangrijkste onkruiden in het gebied, schuiven beide mannen een behoorlijk ‘compleet pakket’ te voren. ,,De grootste drie zijn denk ik nog steeds hanenpoot, zwarte nachtschade en melde. Maar de meest problematische zijn gladvingergras, haagwinde en gierstgrassen. En op sommige percelen komen daar ook nog eens veelknopigen, zwaluwtong, varkensgras en aardappelopslag bij. Wat dat betreft hebben we hier zo’n beetje alles wat je liever niet hebt in de maïs’’, aldus Oosterhuis.
Voorstanders van vooropkomst-bestrijding
Om met name gladvingergras en haagwinde structureel goed op te kunnen ruimen zijn beide mannen voorstanders van een vooropkomst-bestrijding met een bodemherbicide. ,,Mits het wat vochtig weer is, kun je hierdoor heel veel onkruiden vroegtijdig wegwerken. De na-opkomstbestrijding kun je vervolgens heel standaard houden – zonder allerlei toevoegingen. Op deze manier krijg je het perceel echt goed schoon’’, zo weet de adviseur.
Drint schat dat momenteel op zo’n 20 procent van het areaal een vooropkomst-bespuiting (met Frontier® Optima) wordt toegepast. ,,Maar dat areaal groeit jaarlijks. Steeds meer telers met probleemonkruiden zien het nut en de noodzaak ervan in, zeker wanneer je uitlegt wat de gevolgen zijn als je ze jaar op jaar niet goed weg krijgt. Wat ook helpt is om direct na het hakselen te laten zien wat er aan onkruiden op het land is achtergebleven. De meerkosten van enkele tientjes per hectare voor een keer extra spuiten zijn dan vaak geen issue meer’’, zo weet hij ondertussen uit ervaring.
Het risico van groeiremming door bodemherbiciden op onderzaai is volgens beide mannen zeer klein – als er maar voldoende tijd zit tussen de vooropkomst-bestrijding en onderzaai. ,,In ons werkgebied kiest meer dan driekwart van de maïstelers voor onderzaai, omdat oogsten voor 1 oktober hier meestal geen haalbare kaart is. Daar waar we een vooropkomst-bespuiting toepassen wachten we minimaal acht tot tien weken voordat er raaigras wordt ondergezaaid. De afgelopen jaren heeft dat nooit tot schade geleid en stond het gras er altijd knap op’’, vertelt Drint. Volgens Oosterhuis is er een vuistregel die aangeeft dat een bodemherbicide gemiddeld 10 procent per week afbreekt. ,,Dus als je die acht tot tien weken aanhoudt, dan zit je eigenlijk altijd safe’’, zo weet hij.
Laudis en Monsoon Active in de basis
Voor de na-opkomstbestrijding wordt dit seizoen gekozen voor een basismix van Laudis (1,5 – 1,75 l/ha) en Monsoon Active (0,5 – 0,75 l/ha). Al naar gelang de onkruidbezetting wordt deze aangevuld met Callisto® (o.a. bij veel melde, zwarte nachtschade of aardappelopslag) en/of Arrat® (o.a. versterking op veelknopigen, zwaluwtong en varkensgras). Omdat er afgelopen seizoen nog volop met Calaris® is gespoten, mag dit middel de komende twee jaar niet meer ingezet worden (vanwege wettelijke restrictie 1 x per 3 jaar, red.). Zowel Drint als Oosterhuis vinden dit een behoorlijke aderlating – niet alleen omdat sommige onkruiden hierdoor minder goed worden meegepakt, maar ook vanwege de snel zichtbare werking van het middel. Oosterhuis: ,,Voor sommige maïstelers blijft dat belangrijk; dat je meteen kunt zien dat het middel heeft gewerkt. Bij Laudis en Monsoon Active is de werking trager en minder snel zichtbaar, maar de onkruidbestrijding is er zeker niet minder om. Met deze combinatie kunnen we op alle gronden met alle soorten onkruiden goed terecht. Wat dat betreft is het een zeer praktische en allround mix.’’ De adviseur geeft hierbij wel aan dat Monsoon Active met de werkzame stof thiencarbazon-methyl (TCM) ook een bodemcomponent bevat. ,,Als al eerder (of gelijktijdig) een bodemherbicide is (of wordt) toegepast, dan is het raadzaam om de dosering Monsoon Active daarop aan te passen zodat remming van het vanggewas wordt voorkomen.’’
‘Schoffelen voorlopig niet aan de orde’
Wanneer tenslotte de toekomst van de onkruidbestrijding in maïs aan bod komt, verwachten beide mannen de komende jaren (nog) geen grote veranderingen in de manier van werken. ,,Zolang we de onkruidbestrijding chemisch op kunnen lossen, dan zullen we daar vanuit efficiëntie- en kostenoverweging vrijwel zeker aan vasthouden’’, zo verwacht Oosterhuis. Ook Drint ziet het voorlopig niet voor zich dat schoffels of andere werktuigen dit werk overnemen. ,,Als we alle 950 hectare maïs een keer willen schoffelen, dan hebben we zeker vier of vijf schoffeltuigen nodig en zal het weer twee weken lang voldoende droog moeten zijn om dit werk netjes uit te kunnen voeren. En dan heb ik het nog niet over de kosten van de onkruidbestrijding; die zullen beduidend hoger liggen dan nu het geval is. Voorlopig investeren wij dus liever in een veldspuit dan in schoffelmachines’’, zo besluit Drint.
Calaris® en Callisto® zijn geregistreerde handelsmerken van Syngenta
Frontier® Optima en Arrat® zijn geregistreerde handelsmerken van BASF