AARDAPPELEN

Let op: schadelijke aaltjes in wortelen


Onze bodems zitten bomvol aaltjes. Veruit de meeste daarvan zijn gunstig voor onze bodems en dragen bij aan bodemgezondheid. Een beperkt aantal soorten heeft het echter op onze gewassen voorzien en kan ook schade doen aan het eindproduct. Deze schade uit zich in opbrengstderving en/of zichtbare schade zoals misvorming.


P. penetrans kan leiden tot sterk verkorte peen.


Welke aaltjes in uw gewas schade kunnen doen hangt af van onder andere de grondsoort en het bouwplan. Een gericht plan voor de beheersing van schadelijke aaltjes is dan ook nodig voor elk perceel van uw bedrijf. Op www.aaltjesschema.nl is alle beschikbare (en onderbouwde) kennis omtrent aaltjes verzameld en kunt u een bouwplanschema opstellen voor uw eigen gewasrotatie (incl. groenbemesterkeuze).


Een overzicht van de meest schadelijke aaltjes in de teelt van wortelen:


Pratylenchus penetrans:

Hoewel je bovengronds qua loofgroei soms weinig merkt van de aanwezigheid van dit wortel-lesieaaltje, kan een aantasting leiden tot sterk verkorte peen en opbrengstverlies. Het aaltje dringt verder dan sommige andere aaltjessoorten de wortel binnen, maar blijft in alle stadia mobiel. Aangetaste cellen sterven af en verkleuren. ‘PP’ heeft een groot aantal waardplanten. Een goed geslaagde teelt van Tagetes kan de populatie van dit aaltje zeer sterk reduceren.


Meloidogyne hapla:

De grootste schade door het Noordelijk wortelknobbelaaltje bestaat in wortelen uit vertakking. Net als bij het wortellesieaaltje zijn er tot drie generaties per jaar en komt dit aaltje vooral voor op lichtere grondsoorten. Een typisch beeld bij schade door M. Hapla zijn zogenaamde spinnenkopjes: op de gevormde knobbel zitten weer een paar kleine zijwortels. Zoals voor alle schadelijke nematoden geldt: teel géén sterk vermeerderend gewas vóór een gevoelig gewas. M. Hapla kan zich niet vermeerderen op monocotyle gewassen als gras, granen en maïs.


Paratrichodorus teres:

Dit is een aaltje uit de groep van de vrijlevende alen en komt vooral voor op lichte mariene zandgronden in bv. de Noordoostpolder, de Wieringermeer en op Texel. Dit type aaltjes leeft altijd volledig buiten de plantwortel (ectoparasiet). Net als bij bv. cysteaaltjes wordt P. teres actief gelokt door planten (wortel)groei. Ook dit aaltje heeft bijzonder veel waardgewassen wat de beheersing in het bouwplan niet altijd eenvoudig maakt. De meeste (opbrengst)schade ontstaat wanneer er sprake is van een koude en vochtige start van de teelt.