Wat is er veranderd sinds je in het bedrijf zit?
,,In 2019 zijn we begonnen met zo’n 10 hectare bleekselderij, radicchio rosso en rabarber. Nu zitten we op ongeveer 100 hectare met voornamelijk broccoli - ca. 40 hectare - en daarnaast bloemkool, bleekselderij en rabarber. Verder telen we ook nog zo’n 100 hectare aan akkerbouwgewassen, waaronder peen, uien, spinazie en sperziebonen. Al met al zijn we in vijf jaar tijd dus flink gegroeid.
Door die areaalgroei zijn ook de teeltrisico’s flink toegenomen, zo heb ik de afgelopen jaren gemerkt. Met tien of twintig hectare kun je alles prima bijbenen, maar met honderd hectare is dat nogal wat lastiger. Zo hebben we in het droge jaar 2022 een paar tegenvallers moeten incasseren in de bleekselderij. En in het natte seizoen 2023 zijn er enkele percelen verzopen. Dat wil je natuurlijk niet, maar het is wel heel leerzaam geweest. We zijn nu nog scherper op de kwaliteit van onze (huur)percelen en ik hou de teeltplanning nog beter in de gaten.
Ook huren we dit jaar voor het eerst een adviseur in, speciaal voor de koolteelt. Broccoli en bloemkool zijn geen gemakkelijke teelten, zo hebben we gemerkt. Daar valt voor ons nog wel wat te leren.’’