Hands_News_1_Teaser.png

‘BIO 1020 is een collega, die 24/7 voor mij werkt’


Sinds vorig najaar werkt Jan Arends, teeltmanager bij plantenkwekerij Schneider in Woudrichem, met BIO 1020 van Bayer tegen de varenrouwmug. Die kunnen in de plantenopkweek veel schade veroorzaken, weet hij uit ervaring. “Sinds we dit schimmelpreparaat in combinatie met aaltjes gebruiken zijn we schoon gebleven. Tot nu toe hebben we tegen Sciara geen chemie hoeven gebruiken. We hebben het nu gewoon onder controle.”



Jan Arends: “Tot nu toe hebben we geen chemie tegen Sciara hoeven gebruiken. We hebben het nu gewoon onder controle.”



BIO 1020 is een granulaat, dat bestaat uit rijstkorrels waarop een specifieke stam van de schimmel Metarhizium anisopliae is geënt. Het middel is toegelaten voor bestrijding van de taxuskever maar werkt ook tegen larven van de varenrouwmug en poppen van trips bijvoorbeeld. Het is een biologisch insecticide met een brede toelating in de sierteelt en diverse fruitteeltgewassen. Jan Arends van Schneider gebruikt het middel sinds vorig jaar in de opkweek van jonge planten uit zaden en stekken, voornamelijk perkplanten. Zijn voorlopige oordeel: “Het werkt gewoon hartstikke goed.”


Brede toelating

Jan Arends herontdekte het middel vorig jaar, nadat het vijf jaar van de markt was verdwenen. In zijn vorige loopbaan bij Florensis had hij het middel eerder toegepast. Dat zit zo, volgens Bayer-adviseur Jan Hulst: “Eind 2023 is BIO 1020 na vijf jaar afwezigheid bij ons terug in het portfolio. Het product is hetzelfde gebleven. Het heeft een hele brede toelating en langdurige werking, vandaar dat we het opnieuw onder de aandacht brengen.”


Langdurige werking

Arends was positief verrast te horen dat het middel weer op de Europese markt verkrijgbaar was en attendeerde zijn potgrondleverancier Jiffy op dit heuglijke feit. “Ook onze grondleverancier was verbaasd, omdat er weinig ruchtbaarheid aan was gegeven. We hebben afgelopen najaar meteen besloten BIO 1020 in onze kwekerij te gebruiken, eerst in de opkweek van violen. Dat ging goed, we waren in november en december schoon van Sciara. Dit voorjaar zijn we doorgegaan met een mix, we gebruiken hier verschillende grondmengsels. We lieten het door onze leverancier door de grond mengen, zodat 80% van de totale oppervlakte was beschermd. Bij mijn vorige werkgever hebben wij dit middel ook uitgetest. Daar hadden we toen goede ervaringen mee.”


Combinatie met aaltjes

Arends gebruikt BIO 1020 in combinatie met aaltjes, die hij zelf meegiet. Is dat nog wel nodig? “Dat is natuurlijk de vraag. Je zou kunnen proberen om aaltjes wat minder vaak te gaan doen. Maar als de druk daardoor zou oplopen ben je eigenlijk te laat. We willen het risico op een Sciara-aantasting gewoon niet lopen. De larven tasten de wortels van jonge kiemplanten aan, ze kunnen het plantje bijna losvreten van de plug. Bij een ernstige aantasting kunnen soms tientallen planten tot complete trays tegelijk uitvallen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Sciara’s zien we sindsdien niet meer, dat weet ik zeker. Wij scouten in de kas met scoutplaten. Ook komt elke twee tot drie weken een adviseur van Brinkman kijken en adviseren, want we willen die schade hier niet. Tot nu toe hebben we geen chemie tegen Sciara hoeven gebruiken. We hebben het nu gewoon onder controle.”



De Sciara-larven tasten de wortels van jonge kiemplanten aan, ze kunnen het plantje bijna losvreten van de plug.



Toegelaten in biologische teelten

Het middel BIO 1020 mag ook worden gebruikt in SKAL-gecontroleerde teelten, wat aangeeft hoe veilig het is. Nadelen ziet Arends niet. Jan Hulst vult aan: “Let wel, als je met dit middel gaat beginnen: het wordt een stap erbij. We gaan het eerst erbij doen, dat is ook ons advies, om ervaring ermee op te doen en er vertrouwen in te krijgen. Als het goed werkt ga je kijken: wat kun je aan chemische stappen terugdoen. Vaak is het gewoon een kwestie van: wat past in ons systeem. Een aaltje heeft als voordeel dat je het probleem heel snel de kop in kunt drukken. Die schimmel werkt preventief, vanaf de eerste minuut dat je het op de tuin inzet.” Arends: “Tot nu toe hebben we het alleen toegepast bij zaden. Wij gebruiken het nu ook standaard bij onze stekken.”


Kostenvergelijking met chemie

De kosten van BIO 1020 bedragen circa 15 euro per m3, wat neerkomt op 300 euro per vrachtwagen grond. De kosten per m2 vallen daardoor veel lager uit dan de chemische bestrijding. Arends: “Ik denk dat chemische bestrijding al gauw drie tot vijf keer zoveel kost, nog los van de arbeid. Je moet het ook meerdere malen toepassen. BIO 1020 heeft geen last van resistentie en blijft de hele opkweekperiode zijn werk doen. Je vraagt de potgrondleverancier om het toe te voegen en verder heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Die schimmel werkt gewoon continu door.”


Meer preventief denken

Groene middelen worden vaak anders beleefd dan chemische middelen, maar met de sterke afname van het chemische middelenpakket zal het gebruik ervan alleen maar toenemen. Arends: “Daarom is het ook zo belangrijk dat BIO 1020 breder gedragen wordt, dan wordt het ook sneller interessant voor een leverancier om een dergelijk product op de markt te brengen.” Hulst: “Je ziet tegenwoordig dat groene middelen eigenlijk hartstikke goed werken. Alleen moeten we er eerder mee beginnen dan bij chemie, meer preventief gaan denken. Dan komt het veel beter tot zijn recht.”



Jan Hulst (links) tegen Jan Arends: “Je ziet tegenwoordig dat groene middelen eigenlijk hartstikke goed werken.”



Schimmel blijft werken

Arends kan dit bevestigen: “Begin er op tijd mee, direct vanaf het begin. Zie het als een preventieve behandeling, die 24 uur per dag voor je bezig is. Bij een chemische bespuiting ga je achteraf kijken hoeveel het geholpen heeft. Zolang het plantje nog klein is komt de chemie in feite overal, maar zodra het wat groter is dekt het de plug af en neemt de effectiviteit ervan af. Zowel met aaltjes als met chemie ga je daar niet meer bijkomen. Vaak raak je er een heleboel niet en kun je die week daarop weer aan de gang. Die schimmel zit daar onder, die blijft wel werken.”



Meer informatie?


Bekijk onze gewaspagina Glastuinbouw voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.

Klik op het onderstaande logo naar de productpagina van BIO 1020 of neem contact op met uw adviseur.



Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen - Onder Glas