Glyfosaat is in december 2023 opnieuw goedgekeurd in Europa voor professioneel gebruik in de landbouw.
Bayer betreurt dat een recent artikel van nieuwswebsite Follow the Money suggereert dat de toepassing van glyfosaat in de buurt van bijvoorbeeld scholen of natuurgebieden, een risico voor de gezondheid van mens, dier en milieu oplevert. Daarbij maakt Follow the Money gebruik van een kaartje waarop te zien zou zijn waar exact in het land ‘gele velden’ te zien zouden zijn, zich bevinden.
Glyfosaat is in december 2023 opnieuw goedgekeurd in Europa voor professioneel gebruik in de landbouw. De goedkeuring werd verleend door de Europese raad op basis van een advies van de voedsel- en waren autoriteit (EFSA), die zich baseerde op een dossier van meer dan 1500 wetenschappelijke studies die aantonen dat het gebruik van glyfosaat volgens gebruiksvoorschriften veilig is voor mens, dier en milieu.
De toelating en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is streng gereguleerd waarbij de wetenschap leidend is. Daarom onderschrijft Bayer de reactie van LTO.
Waarom gewassen vergelen
Het feit dat een perceel geel kleurt na gebruik van glyfosaat, zegt niets over eventuele risico’s. Glyfosaat blokkeert als onkruidbestrijder een enzym dat alleen in planten voorkomt. Hierdoor sterft het gewas en kleurt het gewas geel, net als bij verkleuring van bladeren in de herfst. We zien het ook bij het natuurlijk afsterven van groenbemesters zoals Japanse haver in de winter, bij vorst.
Dit maakt het bijzonder moeilijk om onderscheid te maken tussen een veld behandeld met glyfosaat en het natuurlijk afsterven van groenbemesters.
Risico: gevaar x blootstelling
Maar glyfosaat of geen glyfosaat: het risico wordt bepaald door de gevaarlijke eigenschappen van een stof in combinatie met blootstelling. Vergelijk het met autorijden. Dit is potentieel gevaarlijk, maar niet als je aan de regels voldoet (snelheid, gordeldragen, etc). Blootstelling aan gebruikers, omstanders en omwonenden is een integraal onderdeel van het toelatingskader en valt binnen de daarvoor bepaalde grenzen.
Inzet op duurzaam gebruik
Bayer ondersteunt het gebruik van alternatieven waar dat agronomisch en economisch mogelijk is en precisietechnologieën om het middel precies daar en wanneer dat nodig is toe te passen. De meest recente cijfers laten een afname van het gebruikte volume glyfosaat zien van 9% per jaar. De WUR concludeerde onlangs dat niet voor alle toepassingen alternatieven beschikbaar zijn en dat de eventuele alternatieven niet altijd beter zijn qua milieu-impact.