Resultaten uit het verleden geven geen garantie, maar toch?!
Vlagbladbespuitingen
Ondertussen zijn op (zeer) vroege percelen wintertarwe de vlagbladbespuitingen al uitgevoerd. Maar op de meest percelen zullen deze bespuitingen gebeuren in de periode rond 24 mei, natuurlijk afhankelijk van de regio, het ras en het zaaitijdstip.
In alle weerberichten is er veel aandacht voor de regen die uitblijft. De stand van de wintertarwe is goed, vele malen beter dan in 2024. Desondanks komt de vraag naar voren is het wel zinvol, cq. zou het rendement geven om de vlagbladbespuiting uit te voeren? De ziektedruk is immers op vele percelen eerder laag.
Meeropbrengsten
Onder vergelijkbare omstandigheden hebben we in het verleden, ook bij geringe ziektedruk, voldoende meeropbrengsten gezien. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er ook weleens proeven zijn geweest met een beperkte meeropbrengst.
Weeromstandigheden kunnen ook weer snel veranderen natuurlijk. Een tijdige T2–bespuiting in het stadium ‘vlagblad tot het doorkomen van de aar’ is altijd zinvoller dan op een laat tijdstip een ‘correctie-bespuiting’ bij op een opeens opkomende ziektedruk.
In onderstaande grafiek de resultaten van 12 proeven in de afgelopen 3 jaar, 2022 t/m 2024.
.
Conclusie
In deze proevenserie, met hoge opbrengsten in onbehandeld, zien we dat gemiddeld een T2 bespuiting 12% extra meeropbrengst geeft t.o.v. alleen een T1 bespuiting. Ook hier waren de omstandigheden zeer verschillend.
Afronding
- Voor een optimaal rendement voer een tijdige T2-bespuiting uit in het vlagstadium (39) met 1,1 l/ha Ascra Xpro.
- Hiermee is de tarwe voor langere tijd beschermd tegen Septoria, gele roest en bruine roest met daarnaast een nevenwerking op Microdochium nivale en Fusarium spp.
- Ascra Xpro heeft een ingebouwd resistentie-mangement dankzij drie verschillende actieve stoffen.
Tijdige T2-bespuiting onder ideale omstandigheden