Aanpak van echte meeldauw beperkt ook aantasting Alternaria
Vanaf het moment dat het loof in wortelen gaat sluiten, is het zaak de ontwikkeling van loofziekten in de gaten te houden. Vooral onder drogere en warmere omstandigheden ziet echte meeldauw kans om toe te slaan. In tegenstelling tot de meeste andere schimmelziekten kan echte meeldauw zich met bijzonder weinig vocht toch prima ontwikkelen. De ziekte uit zich in eerste instantie als een witte waas op het blad.
Afb. 1: echte meeldauw wortelen
Uiteindelijk kunnen bladeren en stengels dermate aangetast worden dat afsterving volgt. Naast directe schade zorgt de ziekte voor verzwakking van het gewas waardoor het later in de teelt voor Alternaria eenvoudiger wordt het gewas aan te tasten.
Rudis WE
Rudis WE is niet alleen preventief ijzersterk tegen echte meeldauw, ook curatief kan Rudis WE de aanwezige aantasting aanpakken. Om het loofpakket zo gezond mogelijk te houden is het advies om Rudis WE in te zetten zodra de eerste aantasting met echte meeldauw wordt waargenomen. In de praktijk wordt een interval van 3 weken gehanteerd. Bij een hoge druk van echte meeldauw is het advies om dit in te korten naar 2 weken. Rudis WE heeft ook een zeer sterke werking op Sclerotinia en een goede nevenwerking op Alternaria.
Toepassing:
Het etiket van Rudis WE voorziet in maximaal 3 toepassingen met een interval van 14 dagen. Voor Rudis WE in wortelen geldt een veiligheidstermijn van 21 dagen.
Adviesdosering: 0,4 l/ha
Serenade
Serenade kent een goede preventieve werking tegen echte meeldauw. Dit middel –op basis van Bacillus amyloliquefaciens QST 713– mag zowel in de reguliere, als ook in de biologische teelten worden toegepast. Via contactwerking worden de cellen van de schimmel lek geprikt waardoor ze afsterven.
Om de verdeling op het blad te optimaliseren is het wenselijk een uitvloeier toe te voegen aan de bespuiting met Serenade.
Toepassing:
Serenade mag in wortelen maximaal 6 keer worden toegepast met een interval van minimaal 5 dagen. Het product kent geen veiligheidstermijn en er is geen sprake van een residulimiet (MRL).
Adviesdosering voor wortelen: 5 l/ha + uitvloeier
Meer informatie?
Bekijk onze gewaspagina Vollegrondsgroenten voor een compleet overzicht van artieklen, aanbevelingen, producten en meer. Klik op één van de onderstaande logo’s voor meer product informatie en aanbevelingen, of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur: