Schone start met Bio 1020 maakt volgende stap in vergroening van de teelt mogelijk
Roy Verkuijlen van Wouters Potcultures wil de teelt van sierheesters in pot vergroenen. Daarom probeerde hij in 2024 voor het eerst Bio 1020 tegen de varenrouwmug en de taxuskever. Hij is tevreden over het resultaat: „De stekken zijn mooi schoon.”
Meestal is het begin december wat rustiger bij Wouters Potcultures in Sint-Oedenrode, voorheen Boomkwekerij Theo Wouters. Het werk loopt nu iets achter op schema. Oorzaak is de grote onkruiddruk in 2024. „In de winter gaat alles van buiten naar binnen”, vertelt teeltmanager Roy Verkuijlen in de kantine van het bedrijf. „Dan komt elke plant door onze handen. We maken ze dan alvast zo goed als leverklaar voor het voorjaar, want dan is het echt druk.”
Toch heeft hij wel even tijd. „Vroeger waren de pieken en dalen groter, maar nu loopt de handel mooi door”, vertelt hij.
Wouters Potcultures is van de familie Wouters. Lisa Wouters is bezig met de overname van de kwekerij. Zij doet alle administratie, marketing en verkoop. Verkuijlen is verantwoordelijk voor de teelt.
Het assortiment bestaat uit zo’n honderd soorten sierheesters in pot voor tuincentra en retail, vooral wintergroene soorten, zoals Azalea, Euonymus, Ilex, Leucothoe, Photinia. Een van de toppers is de eigen variëteit Euonymus japonicus 'White Spire'.
Schone start is belangrijk
Op de kwekerij is het hele teeltproces in eigen beheer. Er werken zes mensen, plus een aantal losse krachten in het weekend. Zij doen alles, van stekken tot en met het afleveren. Daarom ervaren ze zelf direct hoe belangrijk het is om nauwkeurig te werken. Verkuijlen: „Hoe netter je werkt, hoe schoner en gezonder de start, hoe minder gewasbescherming nodig is in de rest van de teelt. Je weet: ‘Als ik dit onkruidje er nu niet uit pluk, kom ik het drie weken later weer tegen, maar dan groter.”
Een schone start is niet alleen belangrijk om onkruiden maar ook ziekten onder de knie te houden. „Als een stekje niet gezond is, blijft het de hele teelt door kwetsbaar. Het complete plaatje moet kloppen, van watergift tot bemesting en gewasbescherming. Dan is er structureel minder schimmel. Hoe zuiverder je begint, hoe minder je later in de teelt hoeft te corrigeren.”
Vergroenen als uitdaging
Verkuijlen vindt het belangrijk om de gewasbescherming te vergroenen. Hij plaatst daarbij wel een kanttekening: „Groen is de toekomst, maar 100 procent zonder chemie zal niet lukken in de retailteelt. De consument wil een perfect product.”
Vergroening betekent het loslaten van vaste teeltmethoden, geeft Verkuijlen aan. Hij beseft ook dat de toepassing van groene middelen meer aandacht vraagt, zoals vaker scouten van het gewas, bijvoorbeeld omdat het moment van spuiten heel belangrijk is. Maar hij houdt wel van uitdagingen.
Crop Advisor Joost Nijssen van Bayer is ook aangeschoven. „Bij groene middelen hoort een handleiding; timing is bijvoorbeeld heel belangrijk.”
De teeltmanager wil stap voor stap groener gaan werken. De eerste stap zette hij bij de bestrijding van spint. Dat was tot vijf jaar geleden een van de grote plagen in het teeltproces. Hij spoot toen in sommige soorten elke week tegen het plaaginsect en wilde dat verminderen. Hij stapte over op biologisch bestrijding met roofmijten. Dat gaf een goed resultaat, vertelt hij. „We zijn nu vier jaar verder en we spuiten nog maar twee of drie keer per teeltseizoen pleksgewijs alleen de haarden. Voorheen deden we elke zeven dagen een herhalingsbespuiting. Roofmijten zijn echt een succes.”
Teeltmanager Roy Verkuijlen (l) van Wouters Potcultures in Sint-Oedenrode bekijkt samen met Crop Advisor Joost Nijssen van Bayer de behandelde stekjes.
Stek schoon met Bio 1020
Verkuijlen wil de overgang naar groenere oplossingen niet te rigoureus doorvoeren. „Het is heel belangrijk om niet alles tegelijk te veranderen, maar om dat stap voor stap te doen”, benadrukt hij. „Anders weet je niet welke verandering goed of slecht heeft gewerkt.”
Ook bij de bestrijding van de varenrouwmug en de taxuskever werkt hij zo. Daar vervangt hij een chemisch middel door het groene middel Bio 1020. Bij de Choisya-planten heeft hij de stekken nu voor de helft met Bio 1020 behandeld en de andere helft met het chemische middel dat hij altijd gebruikte. Bij de Ilex is hij helemaal overgestapt op Bio 1020.
Bio 1020 is een granulaat dat bestaat uit rijstkorrels waarop de insectenpathogene schimmel Metarhizium anisopliae is geënt. Deze schimmel komt van nature in lage concentraties voor in bodems.
De sporen van de schimmel kunnen lange tijd in de bodem verblijven, maar zodra ze in contact komen met de huidlaag van een insect gaat de schimmel kiemen en dringt het insect binnen. Daar vormt de schimmel sporen die zich vermeerderen, waarna het insect doodgaat.
Verkuijlen is tevreden over de eerste resultaten van Bio 1020. „Ik zie op het oog zeker verschil met en zonder. De stekken zijn mooi schoon.”
Als een insect door Bio 1020 wordt geïnfecteerd, stopt de vraat in afzienbare tijd.
Bio 1020 moet zo egaal mogelijk door de potgrond worden gemengd. De schimmel bestrijdt dan in de grond effectief eieren, larven en pre-adulten van de taxuskever. Het middel blijft heel lang in de potgrond actief, minimaal een heel seizoen tegen alle stadia van de gegroefde lapsnuitkever of volwassen taxuskevers.
Bij het verpotten gaat het mee met het kluitje. In het tweede jaar neemt de werking langzaam af. Daarom is het advies om Bio 1020 bij elke nieuwe teeltfase door de grond te mengen, dus bij elke keer verplanten of verpotten.
Bio 1020 is een granulaat dat bestaat uit rijstkorrels waarop de insectenpathogene
schimmel Metarhizium anisopliae is geënt.
Bekijk onze gewaspagina Boomkwekerij voor een compleet overzicht van artikelen, aanbevelingen, producten en meer.
Bent u geïnteresseerd in telerervaringen lees dan de interviews uit onze Koerier door hier te klikken.
Klik op onderstaand logo voor het volledig etiket of neem contact op met uw lokale distributeur en/of adviseur.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de product informatie.
Dit is een artikel van De Boomkwekerij - Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Bayer.
Auteur Wim du Mortier